Η αρχή έγινε, σημασία έχει τώρα η συνέχεια…

η-αρχή-έγινε-σημασία-έχει-τώρα-η-συνέχε-327245

Βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία του όλου σχεδιασμού, δεν άλλη από τη συμμετοχή των ίδιων των γονέων στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις, που θα ξεκινήσουν ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

Η συμμαχία, που αποφάσισαν να συγκροτήσουν οι φορείς της εκπαίδευσης, οι δομές πρόληψης κατά των ναρκωτικών, οι γονείς, η Αστυνομία και η τοπική Εκκλησία, προκειμένου να προστατέψουν τη μαθητική κοινότητα από τον εφιάλτη των εξαρτήσεων, είναι πρωτοβουλία, που άργησε να αναληφθεί στην περιοχή και υπαγορεύτηκε από τις εξελίξεις. Θυμίζουμε ότι η όλη κινητοποίηση προέκυψε μετά την αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το περιστατικό λιποθυμίας μαθητή μέσα στο σχολείο του, έπειτα από χρήση ναρκωτικών.

Εστω και τώρα δεν είναι αργά, αρκεί να τηρηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, έτσι ώστε να πετύχει το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε στην ουσία από προχθές, με τη συνάντηση των εκπροσώπων φορέων, που εμπλέκονται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γονέων για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά τους, ακόμη και μέσα στο σχολείο από τις κάθε μορφής εξαρτήσεις.

Βασική προϋπόθεση είναι να μην ατονήσει η πρωτοβουλία, που ήδη ξεκίνησε. Να μην υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμός των υπευθύνων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχει την εποπτεία του όλου εγχειρήματος. Να μη χαλαρώσουν, επίσης, τα αντανακλαστικά υπηρεσιών, όπως η Αστυνομία που έχει εντείνει την παρουσία της έξω από τα διδακτήρια και έχει κάνει ήδη τις πρώτες συλλήψεις εξωσχολικών για κατοχή ναρκωτικών μέσα σε σχολικά προαύλια.

Στις ενημερωτικές δράσεις, που θα γίνουν στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με συμμετοχή και των γονέων μαθητών, οι οποίοι τελειώνουν το Δημοτικό και πρόκειται να εγγραφούν στο Γυμνάσιο, πρέπει να γίνουν απλές και κατανοητές εισηγήσεις από εξειδικευμένους επιστήμονες και στη συνέχεια ειλικρινής διάλογος με τους ίδιους τους γονείς, οι οποίοι καλούνται να διαδραματίσουν τον πλέον σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια. Τα ερεθίσματα που θα εισπράξουν και οι γνώσεις που θα αποκομίσουν κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών δράσεων στα σχολεία πρέπει στη συνέχεια να αποκωδικοποιηθούν και να φτάσουν στα παιδιά, με τρόπο που θα αποφέρει αποτελέσματα.

Κάπου εδώ ερχόμαστε στη βασικότερη προϋπόθεση για την επιτυχία του όλου σχεδιασμού, που δεν είναι άλλη από τη συμμετοχή των ίδιων των γονέων στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις, που θα ξεκινήσουν ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Ανάλογες πρωτοβουλίες, που αναλήφθηκαν κατά το παρελθόν, χωρίς τόσο μεγάλη οργάνωση και προετοιμασία, απέτυχαν, καθώς στις προσκλήσεις, που απεστάλησαν από τους διευθυντές σχολείων, ανταποκρίθηκε εξαιρετικά μικρός αριθμός γονέων.

Πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για ανάλογες συμπεριφορές. Το πρόβλημα αφορά σε ολόκληρη τη μαθητική κοινότητα, ολόκληρη την κοινωνία και κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να κλείνει τα μάτια και να αδιαφορεί για τους κινδύνους, οι οποίοι απειλούν τις αθώες παιδικές ψυχές. Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως όφειλε, έθεσε τις βάσεις για την υλοποίηση πλαισίου δράσεων ενημέρωσης, με αποδέκτες τους γονείς. Είναι πλέον στο δικό τους χέρι να αγκαλιάσουν την πρωτοβουλία και να τη μετατρέψουν σε αδιαπέραστο τείχος προστασίας της μαθητικής κοινότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου