Αναπόφευκτες αρνητικές εξελίξεις

αναπόφευκτες-αρνητικές-εξελίξεις-328617

Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, το πιο σημαντικό νομοθέτημα της κυβέρνησης, έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή αύριο, με τους εργαζόμενους των Δήμων να βρίσκονται επί ποδός, εξαιτίας των διατάξεων για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών πρασίνου, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Φαίνεται πως οι αντιδράσεις της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ, αναφορικά στα όσα προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, πρωτίστως για τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών και τη λειτουργία των σωματείων και δευτερευόντως για τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, εκτονώθηκαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που διοργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Το μοναδικό μέτωπο, που έχει πλέον απέναντί της η κυβέρνηση, είναι αυτό των δημοτικών υπαλλήλων, που απεργούν από χθες και έχουν κλείσει τα δημοτικά αμαξοστάσια, ζητώντας την απόσυρση των διατάξεων, οι οποίες ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες και θέτουν ζητήματα απόλυσης εργαζομένων και αυξήσεων των δημοτικών τελών.

Ολα δείχνουν ότι αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι κινητοποιήσεις θα σταματήσουν και οι εργαζόμενοι των Δήμων θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, με τους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους να επικεντρώνουν τον αγώνα τους στη μη εφαρμογή των διατάξεων για την εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων των Δήμων στους ιδιώτες και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Σε Δήμους, όπως του Βόλου, που ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση με ιδιώτη για την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού, δύσκολα θα αποφέρει αποτέλεσμα ο σχεδιασμός κατά της ιδιωτικοποίησης νευραλγικών δημοτικών δομών. Κατά συνέπεια, η στόχευση των εκπροσώπων των εργαζομένων θα είναι η προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, καθώς για νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού δεν γίνεται λόγος, προς το παρόν τουλάχιστον. Οι δημότες από τη δική τους πλευρά παρακολουθούν τις εξελίξεις δίχως να έχουν συνειδητοποιήσει τις συνέπειες των επερχόμενων αλλαγών.

Δίχως να έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις στα δημοτικά τέλη για την αποκομιδή των απορριμμάτων και την παροχή υπηρεσιών πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, θα πρέπει να θεωρούνται θέμα χρόνου οι ανατιμήσεις στα σχετικά τιμολόγια, με δεδομένη τη βασική επιδίωξη των ιδιωτών, οι οποίοι θα ορίζεται από τον νόμο να αναλάβουν τις παραπάνω δημοτικές υπηρεσίες. Εγγυήσεις για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, όπου εφαρμόστηκε το ίδιο μοντέλο, τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά ικανοποιητικά ήταν.

Οι εξελίξεις, που έχουν δρομολογηθεί, δεν μπορούν να αναστραφούν. Το νέο μοντέλο λειτουργίας των Δήμων, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκεται προ των πυλών. Οι όποιες αντιδράσεις δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν τα δεδομένα, που θα διαμορφώσει από αύριο Πέμπτη η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Μένει πλέον στις κατά τόπους δημοτικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι συμβάσεις με τους ιδιώτες δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και θα αποτρέπουν πιθανές επιβαρύνσεις για τους δημότες. Ολο αυτό βέβαια φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας με τα σημερινά δεδομένα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου