Θύματα ενός συστήματος που υπάρχει για να ταλαιπωρεί τους πολίτες

θύματα-ενός-συστήματος-που-υπάρχει-γι-329991

Το πρόβλημα είναι ότι εκείνοι, που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για το συγκεκριμένο αλαλούμ, καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα

Σε μια χώρα, που το δημόσιο συνήθως ταλαιπωρεί τους πολίτες, ειδήσεις όπως αυτή με τους εκατοντάδες Βολιώτες οδηγούς, που καλούνται να ξαναπληρώσουν μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες τα τέλη για τις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, δεν προκαλούν αίσθηση. Στην προκειμένη περίπτωση, πάντως, δεν πρόκειται για έναν από τους συνήθεις παραλογισμούς του δυσλειτουργικού και αναξιόπιστου ελληνικού δημοσίου.

Η ταλαιπωρία και τα επιπλέον έξοδα για τους 1.500 οδηγούς, που καλούνται να πληρώσουν για δεύτερη φορά δεκάδες ευρώ έκαστος, δεν οφείλονται σε κάποια αβλεψία υπαλλήλου ή σε λάθος του συστήματος. Πρόκειται για ξεκάθαρη περίπτωση υπεξαίρεσης χρημάτων, τα οποία καταβλήθηκαν από τους οδηγούς, ώστε να εκδοθούν οι άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, ωστόσο τα συγκεκριμένα ποσά δεν κατέληξαν ποτέ στο δημόσιο ταμείο. Κατέληξαν στις τσέπες εκείνων, που μεσολάβησαν στη διαδρομή της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Στο ερώτημα πόσο εύκολο είναι τώρα να αποδειχτεί η εκτίμηση, από τη στιγμή που κάποιες εκ των εμπλεκόμενων αντιπροσωπειών αυτοκινήτων έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και κάποια από τα γραφεία που διαμεσολάβησαν για να εκδοθούν οι άδειες έχουν κλείσει, η απάντηση, πιστεύουμε, ότι προκύπτει αβίαστα.

Ενα μέρος του γραφειοκρατικού συστήματος, που βρίσκεται ανάμεσα στην έκδοση άδειας κυκλοφορίας και στον κάτοχο του αυτοκινήτου, λειτούργησε σε βάρος εκατοντάδων ανυποψίαστων πολιτών και τώρα, που η μηχανοργάνωση του δημοσίου έχει ολοκληρωθεί και τα πάντα ελέγχονται από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, σε κάποια διασταύρωση στοιχείων αποκαλύφθηκε η απάτη.

Το πρόβλημα είναι ότι εκείνοι, που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη για το συγκεκριμένο αλαλούμ, καλούνται να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Κάποιοι έχουν ήδη πληρώσει ξανά το ποσό που τους ζητεί η Εφορία, ενώ οι περισσότεροι έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν το δίκιο τους με ένδικα μέσα. Η κατάθεση μηνύσεων και αγωγών από τους οδηγούς, που έχουν εμπλακεί στη συγκεκριμένη περιπέτεια, είναι μονόδρομος. Αν θα δικαιωθούν, είναι κάτι που μένει να αποφασίσει η δικαιοσύνη. Προς το παρόν δεν προκύπτουν φυσικά πρόσωπα, κατά των οποίων θα μπορούσαν να στραφούν οι νομικές διαδικασίες, που θα κινήσουν άμεσα οι θιγόμενοι.

Απέναντί τους έχουν έναν δυσκίνητο και απρόθυμο να τους βοηθήσει γραφειοκρατικό μηχανισμό και αυτό φάνηκε στη χθεσινή τους επίσκεψη στη ΔΟΥ Βόλου, όπου κάθε άλλο παρά άκρη βρήκαν. Τα επόμενα βήματά τους είναι συγκεκριμένα και οι αποφάσεις τους μη αναστρέψιμες. Το δημόσιο, που τους ζητεί να ξαναπληρώσουν ποσά, τα οποία έχουν ήδη καταβάλει, πρέπει να αναρωτηθεί πώς τα συγκεκριμένα οχήματα κυκλοφορούν κανονικά εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, πληρώνοντας κάθε χρόνο τέλη κυκλοφορίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου