Υπάρχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου;

υπάρχουν-οι-προϋποθέσεις-εφαρμογής-τ-334691

Το γεγονός ότι η Βουλή υπερψήφισε και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία την κυβερνητική πρόταση για τον νέο αντικαπνιστικό νόμο, δεν σημαίνει ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα, που αντιμετωπίζει καθημερινά σε πολλούς δημόσιους χώρους η πλειονότητα των πολιτών, που δεν καπνίζει. Αλλωστε, δεν είναι ο πρώτος αντικαπνιστικός νόμος, που ψηφίζει το ελληνικό κράτος.

Την τελευταία δεκαπενταετία πέρασαν από τη Βουλή ακόμη δύο ανάλογα νομοσχέδια, που είτε περιελάμβαναν αστερίσκους, «παραθυράκια» και εξαιρέσεις ως προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, είτε δεν όριζαν συγκεκριμένους τρόπους για την υλοποίηση όσων ψήφισε η εθνική αντιπροσωπεία. Οπως λέει ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, το ελληνικό κράτος ψηφίζει αντικαπνιστικούς νόμους από την εποχή της βασίλισσας Αμαλίας, χωρίς όμως ποτέ να καταφέρει την εφαρμογή τους στην πράξη.

Το θετικό στοιχείο του νόμου, που ψηφίστηκε προχθές, είναι ότι δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις και «θολά» σημεία. Ορίζει την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους ανεξαιρέτως τους δημόσιους χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς, στα μέσα μεταφοράς, ακόμη και μέσα στα ΙΧ αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν σε αυτά παιδιά κάτω των 12 ετών. Η ουσία του νέου αντικαπνιστικού νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το μεγάλο ζητούμενο είναι η εφαρμογή του μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Οι επιστήμονες, που εδώ και δεκαετίες μάχονται το κάπνισμα, καθώς έχουν τεκμηριώσει τις ολέθριες συνέπειές του τόσο στην υγεία, όσο και στην οικονομία, θεωρούν ότι για να εφαρμοστεί όπως πρέπει ο αντικαπνιστικός νόμος απαιτούνται δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά στην ενεργοποίηση του κατάλληλου ελεγκτικού μηχανισμού, που δεν θα αφήνει περιθώρια για παρατυπίες και η δεύτερη στην τιμή των τσιγάρων, που όσο ακριβαίνουν, τόσο μειώνεται ο αριθμός των καπνιστών.

Στη δεύτερη προϋπόθεση το κράτος μπορεί να παρέμβει μόνο με την επιβολή ακόμη πιο αυξημένων φόρων, ενώ σε ό,τι αφορά στην πρώτη τα δεδομένα είναι πολύ πιο περίπλοκα, καθώς δεν υπάρχει ούτε το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό για την αυστηρή τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου, ούτε διαθέτουν την ανάλογη διάθεση οι υπηρεσίες, στις οποίες ο νομοθέτης έχει αναθέσει τον έλεγχο εφαρμογής του.

Προτού ακόμη ψηφιστεί ο αντικαπνιστικός νόμος, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τον κυβερνητικό σχεδιασμό, επικαλούμενοι το υπαρκτό πρόβλημα της υποστελέχωσης της ΕΛΑΣ. Ανάλογο πρόβλημα προκύπτει και στη Δημοτική Αστυνομία, που θα κληθεί μέχρι τα τέλη του μήνα να συγκροτήσει τα πρώτα κλιμάκια ελέγχου.

Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα της επαρκούς στελέχωσης των υπηρεσιών, που έχουν επιφορτιστεί με την εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου, το σύνολο της νομοθετικής προσπάθειας της Βουλής θα καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων και οι αντιδρώντες καταστηματάρχες με τους αμετανόητους καπνιστές θα έχουν κερδίσει την πιο κρίσιμη μάχη στον πόλεμο με την άκρως επιβαρυντική για τη δημόσια υγεία συνήθεια του καπνίσματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου