Για τον Παναγιώτη – Ραφαήλ…

για-τον-παναγιώτη-ραφαήλ-335983

Μπορεί να ακούγεται τραγικό, αλλά η στάση της επίσημης πολιτείας στο δράμα της οικογένειας του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ δεν εκπλήσσει. Με ανάλογο τρόπο το ελληνικό κράτος αντέδρασε, όταν πρόεκυψε η ανάγκη για νοσηλεία στο εξωτερικό ή για την κάλυψη μέρους ή του συνόλου πολυδάπανων θεραπειών, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ευθυνόφοβοι πολιτικοί και άκαμπτοι γραφειοκράτες, που κρύβονται πίσω από κάθε λογής δικαιολογία και ερμηνεύουν κατά το δοκούν την έτσι κι αλλιώς ανεπαρκή ελληνική νομοθεσία, θέτουν ανυπέρβλητα εμπόδια και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή μικρών παιδιών και όχι μόνο, που έχουν άμεση ανάγκη νοσηλείας σε ιατρικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση του 18μηνου βρέφους, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και έχει προκαλέσει πρωτοφανές κύμα αλληλεγγύης. Η κοινωνία των πολιτών, με την ενεργό συμμετοχή της στην τιτάνια προσπάθεια να συγκεντρωθεί το αστρονομικό ποσό για τη θεραπεία του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ, έρχεται να καλύψει το τεράστιο κενό της θεσμοθετημένης πολιτείας, που αναζητεί αφορμές για να μη βοηθήσει την οικογένεια.

Ο στόχος των γονιών είναι ξεκάθαρος. Να δουν το αγγελούδι τους να ξεπερνά πλήρως τη σπάνια εκφυλιστική νόσο, που το απειλεί και όχι να διατηρηθεί απλά στη ζωή με τα φάρμακα, τα οποία του χορηγούνται σήμερα. Το παράδειγμα της Κύπρου, που αντίστοιχο περιστατικό διακομίστηκε σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο της Βοστώνης, χορηγήθηκε σε σχεδόν συνομήλικο παιδί η ίδια θεραπεία και ήδη ο μικρός Αντώνης παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση, δεν είναι αρκετό, ώστε να συγκινηθούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας.

Κρυπτόμενοι πίσω από επιστημονικές γνωματεύσεις και πορίσματα, που στερούν από την οικογένεια το δικαίωμα στην ελπίδα, όχι μόνο δεν εγκρίνουν τη διακομιδή του μικρού Παναγιώτη – Ραφαήλ στην Αμερική, αλλά ούτε καν διαπραγματεύονται τη μείωση του κόστους θεραπείας, έτσι ώστε να συνδράμουν εμμέσως στην προσπάθεια να κερδίσει το δικαίωμα στη ζωή το 18μηνο αγγελούδι.

Το υπουργείο Υγείας κρατά αυτή την πεισματική στάση όχι μόνο γιατί διοικείται από ευθυνόφοβους πολιτικούς με γραφειοκρατική νοοτροπία, αλλά και γιατί δεν αισθάνεται την παραμικρή πίεση από τα αθηναϊκά ΜΜΕ. Πλην μιας εξαίρεσης, οι γονείς του μικρού συνάντησαν κλειστές πόρτες σε όσα τηλεοπτικά κανάλια απευθύνθηκαν. Η μοναδική εξήγηση, που μπορεί να δοθεί για τη στάση, είναι ότι το υπουργείο έχει ασκήσει πιέσεις στις διοικήσεις των καναλιών, ώστε να μην προβάλλουν την ιστορία του Παναγιώτη – Ραφαήλ.

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, το διαδίκτυο και οι απεριόριστες δυνατότητές του φρόντισαν, ώστε να φτάσει σε κάθε γωνιά της χώρας η προσπάθεια του γονιών του μικρούλη και συνέβαλε τα μέγιστα στη συγκέντρωση του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, που μέχρι στιγμής έχουν προσφέρει ανώνυμοι, κυρίως, συνάνθρωποί μας. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και θα τελεσφορήσει. Η κοινωνία των πολιτών θα δώσει και σε αυτή την περίπτωση τη λύση και θα συμβάλει να κερδίσει την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του ο μικρός Παναγιώτης – Ραφαήλ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου