Ενα απροετοίμαστο σύστημα υγείας

ενα-απροετοίμαστο-σύστημα-υγείας-337370

Δύσκολος αναμένεται και ο φετινός χειμώνας, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Από τη μια μεριά ο μικρός αριθμός οικογενειακών γιατρών, που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, από την άλλη η απροθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν κατά της εποχικής γρίπης, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δυσοίωνο σκηνικό, με την πολιτεία να παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς να μπορεί να παρέμβει αποτελεσματικά.

Αυτή τη στιγμή οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ δεν ξεπερνούν τους 700 για σχεδόν 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους(!), ενώ ο συγκεκριμένος αριθμός οικογενειακών γιατρών θα κληθεί να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και το αναμενόμενο κύμα της γρίπης. Το πρόβλημα θα οξυνθεί και οι πολίτες θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, όπου η κατάσταση είναι απογοητευτική από πλευράς επάρκειας ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Ταυτόχρονα, παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, όπου μόνο το 11% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού εμβολιάζεται, ενώ σε ό,τι αφορά στο σύνολο του πληθυσμού απέχουμε πολύ από το 75%, που είναι ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα άτομα, τα οποία ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και πρέπει να εμβολιάζονται.

Αυτή η στατιστική εικόνα προκαλεί επιπρόσθετη ανησυχία, καθώς ο χειμώνας βρίσκεται προ των πυλών και το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν έχει ούτε τις υποδομές, ούτε το προσωπικό, ώστε να διαχειριστεί κατάλληλα πιθανό κύμα επιδημίας της γρίπης, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν ο εμβολιασμός αποτελούσε προτεραιότητα όσων πρέπει να θωρακίσουν την υγεία, αλλά και τη ζωή τους.

Πάνω από 150 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον θάνατο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπου νοσηλεύτηκαν, εξαιτίας επιπλοκών που τους προκάλεσε ο ιός της γρίπης. Συνολικά πέρυσι νόσησαν βαριά σχεδόν 390 άτομα. Ξέρετε ποσά από αυτά είχαν εμβολιαστεί; Μόλις τα 15!

Να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο χειμώνα η κατάσταση σε ό,τι αφορά στους γιατρούς που είχαν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ήταν αισθητά καλύτερη σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά. Μάλιστα οι προβλέψεις για τους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες, καθώς εκτιμάται ότι δεκάδες γιατροί θα αποχωρήσουν από τον Οργανισμό, αν δεν αλλάξει η υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για τον τρόπο αμοιβής των οικογενειακών γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο γρίφος που καλείται να λύσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι εξαιρετικά περίπλοκος. Η έλλειψη χρόνου για την εξεύρεση λύσεων κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Μόνο μια γενναία πολιτική απόφαση, που θα διασφαλίζει ότι οι υπάρχοντες γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους και μαζί τους θα υπογραφούν και νέες, ώστε να αυξηθεί ο διαθέσιμος αριθμός των οικογενειακών γιατρών, μπορεί να δώσει διέξοδο στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Αλλιώς, οι πολίτες θα ταλαιπωρηθούν, ανθρώπινες ζωές θα κινδυνέψουν και το κράτος θα αποδείξει για άλλη μια φορά την ανεπάρκειά του ως προς την αντιμετώπιση προβλημάτων με αυτονόητες λύσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου