Η σχολική κοινότητα πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή

η-σχολική-κοινότητα-πρέπει-να-παραμεί-338516

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα η Αστυνομία στον Βόλο συνέλαβε τέσσερα άτομα μέσα σε Δημοτικό Σχολείο και σε Γυμνάσιο να κατέχουν μικροποσότητες ναρκωτικών. Μπορεί οι συλλήψεις να έγιναν κατά τις βραδινές ώρες, όταν δηλαδή δεν λειτουργούν τα σχολεία, ωστόσο είναι ενδεικτικές του μεγέθους του προβλήματος, που καλείται να διαχειριστεί όχι μόνο η σχολική κοινότητα, αλλά ολόκληρη η τοπική κοινωνία.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας κινητοποιήθηκε άμεσα μετά το περιστατικό λιποθυμίας μαθητή μέσα στο σχολείο του, έπειτα από χρήση ναρκωτικών και ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα της δράσης της με τις παραπάνω συλλήψεις, καθώς επίσης και με τη διαρκή παρουσία αστυνομικών έξω από τα σχολικά συγκροτήματα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους.

Επιλύεται το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών κοντά ή ακόμη και μέσα σε σχολικά προαύλια μόνο με την αστυνόμευση των διδακτηρίων; Προφανώς όχι, καθώς πρόκειται για ένα πολυδιάστατο θέμα με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, που καμία σύγχρονη κοινωνία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, η αυξημένη παρουσία αστυνομικών έξω και γύρω από τα σχολεία είναι μια καλή αρχή για την άμβλυνση του προβλήματος, καθώς όσο πιο πυκνές είναι οι περιπολίες των πεζών και των εποχούμενων αστυνομικών έξω από τα διδακτήρια, τόσο πιο μακριά θα παραμένουν οι διακινητές ναρκωτικών και οι κάθε λογής κακόβουλοι, οι οποίοι καιροφυλακτούν, ώστε να μπλέξουν στα δίχτυα τους αθώες παιδικές ψυχές.

Αν η δραστηριότητα, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στον Βόλο, υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, τότε δεν θα φτάναμε στο σημείο να ανησυχούμε, ακόμη και όταν οι μαθητές βρίσκονται στο προστατευμένο σχολικό περιβάλλον. Δεν αναφερόμαστε στη δραστηριότητα μόνο από πλευράς Αστυνομίας, αλλά και στη γενικότερη αντίστοιχη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, των γονιών τους, καθώς και των εκπαιδευτικών για τους τρόπους προστασίας των παιδιών από τον εφιάλτη της εξάρτησης.

Αν δεν υπήρχε η τεράστια αναστάτωση στα κέντρα πρόληψης κατά των ναρκωτικών, εξαιτίας της αλλοπρόσαλλης κυβερνητικής απόφασης να ελέγχεται πλήρως από το κράτος η λειτουργία τους, θα μπορούσε να σχεδιαστεί ακόμη καλύτερα το πλαίσιο δράσης για τη θωράκιση των μαθητών. Είναι, ίσως, ο μοναδικός αρνητικός παράγοντας στην όλη προσπάθεια.

Ολες οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δημιουργούν αισιοδοξία ως προς την επίτευξη του τελικού στόχου. Αρκεί να μην προκύψει εφησυχασμός από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Αρκεί η Αστυνομία να συνεχίσει τις περιπολίες, οι εκπαιδευτικοί να επαγρυπνούν, οι μαθητές να είναι υποψιασμένοι όταν τους πλησιάζουν εξωσχολικοί και οι γονείς να παραμείνουν σε επιφυλακή, συζητώντας με τα παιδιά τους για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν ακόμη και μέσα στο σχολικό περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου