ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αναπόφευκτες συγκρίσεις

αναπόφευκτες-συγκρίσεις-341650

Τα σχεδόν 100 προγράμματα Erasmus, που υλοποιούνται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Μαγνησίας, προσφέρουν τη δυνατότητα στους μετέχοντες εκπαιδευτικούς και μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες, αναφορικά στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των συστημάτων δημόσιας εκπαίδευσης πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Αποτελούν, ωστόσο, αφορμή για συγκρίσεις, που τις περισσότερες φορές προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα στα μέλη των ελληνικών αποστολών, γιατί ακόμη και χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν εξελίξει τα συστήματα εκπαίδευσης, ιδίως σε ό,τι αφορά στις υποδομές.

Η χώρα μας έχασε πολύτιμο έδαφος την τελευταία δεκαετία και τώρα προσπαθεί να καλύψει την απόσταση, που τη χωρίζει από κράτη, όπως Λιθουανία, Λετονία και Ρουμανία, όπου έχουν γίνει πραγματικά άλματα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ομάδες των εκπαιδευτικών και των μαθητών από τα ελληνικά σχολεία έχουν πολλά να μάθουν μέσω της συμμετοχής τους στα προγράμματα Erasmus. Τα οφέλη για τη χώρα μας δεν περιορίζονται, πάντως, μόνο στο επίπεδο της απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.

Πολλοί από τους εκπαιδευτικούς ξένων χωρών, που φιλοξενούνται σε περιοχές όπως η Μαγνησία, μαγεύονται από τις φυσικές ομορφιές και επιστρέφουν ως τουρίστες, λειτουργώντας, στην ουσία, σαν πρεσβευτές της Ελλάδας στις δικές τους χώρες.

Γ.Λ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου