Γιατί ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν έρχεται στον Βόλο

γιατί-ο-υπουργός-περιβάλλοντος-δεν-έρ-341725

Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να διοργανωθεί στον Βόλο ουσιαστική σύσκεψη, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος για το μείζον θέμα της αέριας ρύπανσης. Από τη μια η ακτιβιστική δράση ομάδων πολιτών, που σίγουρα θα θελήσουν να κάνουν το δικό τους σόου στον χώρο διεξαγωγής της σύσκεψης και από την άλλη η μονότονα επαναλαμβανόμενη θέση του αρμόδιου υπουργείου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα, προκαθόρισαν στην ουσία την απάντηση του γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος στην πρόσκληση προς τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να προεδρεύσει της συγκεκριμένης σύσκεψης.

Η σχεδόν βέβαιη μορφή αντίδρασης από τα μέλη της επιτροπής πολιτών εντός του χώρου, όπου θα διοργανωθεί η σύσκεψη, αναγκάζουν τον υπουργό να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας και να αντιπροτείνει την πραγματοποίηση συνάντησης στο «προστατευμένο» περιβάλλον του υπουργείου του, όπου δεν θα υπάρχουν περιθώρια για ακτιβισμούς και ακρότητες. Από την άλλη μεριά, η εικόνα που έχει το αρμόδιο υπουργείο για την αέρια ρύπανση στον Βόλο, βασιζόμενο στα στοιχεία των μετρήσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που δεν δείχνουν επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, προδικάζει το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης σύσκεψης είτε γίνει στον Βόλο, είτε στην Αθήνα.

Το γεγονός, πάντως, ότι εδώ και ένα μήνα δεν υπάρχει απάντηση, έστω αρνητική, στο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας να επισκεφθεί τον Βόλο ο υπουργός και να προεδρεύσει στη σύσκεψη, δείχνει πολλά ως προς τις διαθέσεις του υπουργείου, που εμμέσως πλην σαφώς απαξιώνει έναν θεσμοθετημένο επιστημονικό φορέα, αγνοώντας επιδεικτικά τη σχετική πρόσκληση.

Σε τοπικό επίπεδο, με εξαίρεση την επιτροπή των επιστημονικών φορέων του νομού, που συστάθηκε πριν από ένα μήνα περίπου, η πόλη εξακολουθεί να μην έχει κοινή γραμμή πλεύσης στο θέμα. Ο Δήμος Βόλου απέχει από οποιαδήποτε συζήτηση δηλώνοντας αναρμόδιος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας πορεύεται τον δικό της μοναχικό δρόμο και διενεργεί ελέγχους, που, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της επιτροπής πολιτών, η οποία με τη σειρά της συνεχίζει να βομβαρδίζει με δελτία «περιβαλλοντικής θυέλλης» την κοινή γνώμη σπέρνοντας κλίμα πανικού και φόβου.

Στον αντίποδα όλων αυτών, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών παρακολουθεί ανήσυχη και σε κατάσταση σύγχυσης τον καταιγισμό των πληροφοριών για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία από την καύση σκουπιδιών, χωρίς, όμως, επίσημη επιστημονική τεκμηρίωση των όσων καταγγέλλονται.

Ολο αυτό το σκηνικό της επικοινωνιακής παραδοξότητας δείχνει ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς που την εκπροσωπούν δεν έχουν ούτε την ωριμότητα, ούτε την υπευθυνότητα για τη διαχείριση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος. Με εξαίρεση τη νηφάλια στάση του Ιατρικού Συλλόγου και κάποιες πρόσφατες πρωτοβουλίες, αναφορικά στην επιμόρφωση της σχολικής κοινότητας πάνω στο θέμα της αέριας ρύπανσης, όλο το υπόλοιπο σκηνικό μάλλον δικαιώνει την επιλογή του υπουργού Περιβάλλοντος να μην αποδεχτεί την πρόσκληση, που του απευθύνθηκε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου