Η μαθητική κοινότητα θωρακίζεται απέναντι στους εξωσχολικούς κινδύνους

η-μαθητική-κοινότητα-θωρακίζεται-απέ-343073

Η αυξημένη παρουσία της Αστυνομίας έξω από τις σχολικές μονάδες, τόσο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους, όσο και κατά τις βραδινές ώρες, αποτελεί ίσως τη μοναδική λύση στο πρόβλημα των εξωσχολικών, που καραδοκούν, ώστε να παγιδέψουν τους ανήλικους μαθητές στα δίχτυα του εθισμού. Η διαπίστωση ήταν γνωστή πριν την αποκάλυψη του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για τον μαθητή Γυμνασίου, που έκανε χρήση ναρκωτικών μέσα στο σχολείο του και λιποθύμησε στη συνέχεια.

Η διαπίστωση επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες εξελίξεις με τη σύλληψη δύο εξωσχολικών μέσα στο προαύλιο των 8ων Γυμνασίου και Λυκείου στη Νέα Δημητριάδα, καθώς και από την παρουσία αστυνομικών έξω από το σχολικό συγκρότημα Μουρτζούκου, όπου ελέχθησαν χθες το πρωί τρεις εξωσχολικοί, οι οποίοι θέλησαν να προσεγγίσουν μαθητές κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Από τις δύο περιπτώσεις καταδεικνύεται ο μεγάλος κίνδυνος για τους μαθητές, ενώ βρίσκονται στον προστατευμένο, υποτίθεται, χώρο του σχολείου. Τα «βαποράκια» και οι κάθε λογής παραβατικοί καιροφυλακτούν, προκειμένου να παρασύρουν τις αγνές ψυχές των μαθητών στον σκοτεινό κόσμο των ναρκωτικών και όχι μόνο. Οι όποιες άμυνες των εφήβων, αν δεν έχουν ενισχυθεί από το σπίτι και το οικογενειακό περιβάλλον, πολύ δύσκολα θα αντέξουν στην πολιορκία των εξωσχολικών.

Οι εκπαιδευτικοί από τη δική τους πλευρά δεν έχουν ούτε την απαιτούμενη κατάρτιση, ούτε την εμπειρία, ώστε να θωρακίσουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους, ιδίως όταν στα διαλείμματα προσεγγίζουν τα σχολεία με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα ύποπτα άτομα. Προφανώς ο ρόλος του σχολείου δεν μπορεί να απαξιωθεί. Ηταν και θα συνεχίσει να αποτελεί θεμελιώδη θεσμό διαπαιδαγώγησης και παροχής γνώσεων. Δεν είναι, ωστόσο, δυνατόν ο καθηγητής να παίξει τον ρόλο του αστυνομικού και να λειτουργεί κατά τη διάρκεια του ωραρίου του με τρόπο αποτρεπτικό για τους εξωσχολικούς.

Ο ρόλος της οικογένειας είναι καθοριστικός, καθώς εντός της χτίζεται ο χαρακτήρας του παιδιού και με βάση τα εφόδια, που αυτή παρέχει, ο έφηβος οικοδομεί τις άμυνές του έναντι των πειρασμών και των κινδύνων. Αν στο σπίτι του το παιδί λάβει τα κατάλληλα «όπλα», κανένας εξωσχολικός δεν θα καταφέρει τον σκοπό του.

Αν ταυτόχρονα η Αστυνομία είναι παρούσα έξω από τις σχολικές μονάδες, με διαρκείς περιπολίες και ελέγχους, τότε το τείχος προστασίας των μαθητών θα γίνει αδιαπέραστο. Ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας είχε υποσχεθεί αμέσως μετά το περιστατικό χρήσης ναρκωτικών μέσα σε Γυμνάσιο του Βόλου ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν και η παρουσία της Αστυνομίας έξω από τα διδακτήρια θα είναι διαρκής.

Τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδιασμού προέκυψαν ήδη. Το μόνο που απομένει είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια, ώστε οι γονείς να αισθάνονται απολύτως ήσυχοι ότι κάθε φορά που τα παιδιά τους πηγαίνουν στο σχολείο δεν θα κινδυνεύουν, αλλά θα είναι προστατευμένα και θα παραμένουν προσηλωμένα στον στόχο για την απόκτηση γνώσεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου