Μόνη λύση η διαρκής και αυστηρή αστυνόμευση στο κέντρο

μόνη-λύση-η-διαρκής-και-αυστηρή-αστυνό-344312

Τις τελευταίες εβδομάδες στους κεντρικούς οδικούς άξονες του Βόλου είναι κάτι παραπάνω από αισθητή η παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας, με τις κλήσεις για παράνομη στάθμευση να πέφτουν βροχή σε σχεδόν καθημερινή βάση. Η στελέχωση της συγκριμένης δημοτικής υπηρεσίας με επιπλέον προσωπικό από τις αρχές Αυγούστου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ένταση των ελέγχων. Η βούληση της δημοτικής αρχής και η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Τριαντάφυλλου Γκογκινούδη στο τιμόνι της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής σε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Η χθεσινή εξόρμηση δημοτικών αστυνομικών και τροχονόμων, παρουσία του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου, επιβεβαίωσε την εκτίμηση για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, αναφορικά στην προσπάθεια άμβλυνσης του οξύτατου κυκλοφοριακού προβλήματος στον κεντρικό ιστό του πολεοδομικού συγκροτήματος. Παράλληλα, η στενή συνεργασία με την Τροχαία μπορεί να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και δεν θα επικεντρώνονται μόνο σε τέσσερις – πέντε οδικούς άξονες.

Η μοναδική λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, που αντιμετωπίζει ο Βόλος, όπως άλλωστε και όλες οι μεγάλες πόλεις, είναι η αλλαγή νοοτροπίας των πολιτών, σε ό,τι έχει σχέση με τη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο. Αν, δηλαδή, αντιληφθούν οι οδηγοί ότι εφόσον επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, αντί τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο, δεν θα έχουν καμία εναλλακτική επιλογή για παράνομη στάθμευση, τότε αναγκαστικά θα συμμορφωθούν με τα όσα προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για τη στάθμευση στο κέντρο.

Οι ελάχιστες επιλογές για δωρεάν παρκάρισμα από τη μια και οι εντατικοί έλεγχοι από την άλλη θα τους αναγκάσουν να αναζητήσουν θέσεις στάθμευσης στα μεγάλα πάρκινγκ, που λειτουργούν στο λιμάνι και όχι μόνο. Αν παράλληλα ο Δήμος υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για τη δημιουργία και νέων χώρων στάθμευσης στον κεντρικό ιστό της πόλης, τότε οι επιλογές των οδηγών θα αυξηθούν. Τον ερχόμενο Μάρτιο αναμένεται να δοθεί σε χρήση το πολύπαθο έργο του πολυώροφου γκαράζ της Φιλελλήνων. Η λειτουργία του θα αυξήσει τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο, ενώ η διαμόρφωση από τον Δήμο Βόλου νέων χώρων στάθμευσης θα δώσει επιπρόσθετες επιλογές στους οδηγούς.

Ολα αυτά, όμως, για να πετύχουν πρέπει να συνοδεύονται από διαρκή και αυστηρή αστυνόμευση. Τόσο από τη Δημοτική Αστυνομία, όσο και από την Τροχαία. Καθημερινά οι κεντρικοί οδικοί άξονες θα πρέπει να αστυνομεύονται πρωί και απόγευμα, έτσι ώστε να γίνει βίωμα στους οδηγούς η παρουσία του δημοτικού αστυνομικού ή του τροχονόμου. Ετσι, ο κακομαθημένος οδηγός, που θέλει να παρκάρει το αυτοκίνητό του έξω ακριβώς από το κατάστημα όπου θα κάνει τις αγορές του, θα αναγκαστεί να αλλάξει τακτική, ενώ ο αμετανόητος μεταφορέας, που ξεφορτώνει για τα εμπορικά κατάστημα στο κέντρο ό,τι ώρα τον βολεύει, θα αντιληφθεί ότι οι εποχές τις κυκλοφοριακής αναρχίας πέρασαν ανεπιστρεπτί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου