Προσδοκίες από την πρώτη επίσκεψη του νέου ΥΠΕάρχη στο Αχιλλοπούλειο

προσδοκίες-από-την-πρώτη-επίσκεψη-του-346748

Η χθεσινή συνάντηση του νέου διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας με τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και τους εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών αποτελεί θετική εξέλιξη για τυπικούς, αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Οι τυπικοί αφορούν στο γεγονός ότι πέρασαν τρεις εβδομάδες από την ημέρα που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ο Φώτης Σερέτης και ήταν πλέον καιρός να συναντηθεί με τους διοικούντες και τους εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών στο Αχιλλοπούλειο.

Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα, εξαιτίας κυρίως των ελλείψεων σε προσωπικό, είναι γνωστά και όσο περνά ο καιρός οξύνονται. Το αίτημα για συνάντηση είχε υποβληθεί από τον πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, χωρίς ωστόσο να προκύψει απάντηση τις προηγούμενες εβδομάδες. Εκτιμούμε ότι η απόφαση του νέου διοικητή της 5ης ΥΠΕ να έρθει στο Νοσοκομείο του Βόλου και να συναντηθεί με τους ανθρώπους που έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του δεν υπαγορεύτηκε από τα δημοσιεύματα του Τύπου, που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες η δυσφορία των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών ως προς την τύχη του αιτήματός τους.

Οι ουσιαστικοί λόγοι, που καθιστούν σημαντική τη συνάντηση, αφορούν στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο νέος διοικητής της 5ης ΥΠΕ για την επίλυση άμεσων προβλημάτων, όπως ο ελλιπής αριθμός αναισθησιολόγων, που έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται τα μισά προγραμματισμένα χειρουργεία εδώ και μήνες, η πρόσληψη οδηγών ασθενοφόρων στα Κέντρα Υγείας, έτσι ώστε να μη μένουν ακάλυπτες οι μισές βάρδιες του 24ωρου και η ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, που εκπνέουν σε λίγους μήνες.

Αν αυτά τα ζητήματα τρέξουν με τους απαιτούμενους ρυθμούς, τότε η νέα διοίκηση της ΥΠΕ θα έχει κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα, τόσο σε ό,τι αφορά στην επίλυση σοβαρών προβλημάτων της δημόσιας υγείας στον αδικημένο νομό Μαγνησίας, όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τη δική της αξιοπιστία. Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα περίσσεψαν κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του κ. Σερέτη.

Το έργο που αναλαμβάνει είναι δύσκολο και τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσεων εξαιρετικά περιορισμένα. «Ανύπαρκτα» τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Αυτό σημαίνει ότι οι ενέργειες, που πρέπει να γίνουν, απαιτείται να είναι στοχευμένες και οι προτεραιότητες του νέου ΥΠΕάρχη ιεραρχημένες, με βάση τις ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση δρομολόγησε κάποιες διαδικασίες για τη στελέχωση των Νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό λίγο προτού εκπνεύσει η θητεία της. Ωστόσο, τελμάτωσαν λόγω των βουλευτικών εκλογών. Η νέα κυβέρνηση και τα στελέχη που τοποθέτησε στις νευραλγικές θέσεις της δημόσιας υγείας οφείλουν να επιταχύνουν και να ολοκληρώσουν διαδικασίες που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, όπως για παράδειγμα η προκήρυξη των 16 μόνιμων θέσεων γιατρών στο Νοσοκομείο Βόλου και η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου, που, παρ’ ότι εγκαινιάστηκε στα τέλη Μαΐου, ακόμη αραχνιάζει, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου