Ο αντικαπνιστικός νόμος και τα εμπόδια για την εφαρμογή του

ο-αντικαπνιστικός-νόμος-και-τα-εμπόδι-348306

Το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης στους τρεις πρώτους μήνες στο τιμόνι της χώρας εξελίσσεται σύμφωνα με όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα θέματα της οικονομίας αποτελούν κυρίαρχη προτεραιότητα και ήδη τα πρώτα σημαντικά νομοσχέδια έχουν πάρει τον δρόμο της εφαρμογής, μετά την προπαρασκευαστική διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Οι φοροελαφρύνσεις και η τόνωση της ανάπτυξης, μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με καλές αποδοχές, αποτελούν πρωταρχική στόχευση των κυβερνώντων, οι οποίοι έδειξαν τα πρώτα δείγματα γραφής με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και το ξεμπλοκάρισμα των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο μείζον ζήτημα της επένδυσης του Ελληνικού.

Οι πολίτες, ωστόσο, αναμένουν βελτίωση στην καθημερινότητά τους όχι μόνο σε ό,τι αφορά στη μείωση των φόρων και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Τα θέματα της δημόσιας υγείας και η νομοθέτηση μέτρων για την προάσπισή της, ειδικά για την προστασία των μικρών παιδιών, πρέπει να αποτελέσουν βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, που έχει δεσμευτεί για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς και όχι μόνο δημόσιους χώρους.

Η διαβούλευση επί του σχετικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη και πλέον παίρνει τον δρόμο της ψήφισης από τη Βουλή. Μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα αποτελεί νόμο του κράτους, αν και ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και περισσότερα από δεκαπέντε χρόνια, χωρίς ωστόσο να εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη. Αυτή τη φορά η κυβέρνηση της ΝΔ δηλώνει αποφασισμένη για την εφαρμογή του και ξεκαθαρίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες άπαντες οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Είτε πρόκειται για καταστηματάρχες, είτε για τους θαμώνες των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, η αυστηρή νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος θα πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις, «παραθυράκια» και υποσημειώσεις.

Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι, όχι μόνο σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αλλά γενικότερα των νόμων στη χώρα μας. Από τη νομοθέτησή τους μέχρι την εφαρμογή τους, όλες σχεδόν οι νομοθετικές διατάξεις περνούν από χίλια κύματα. Αλλες εφαρμόζονται εν μέρει, άλλες καθόλου και οι κάποιες ελάχιστες τηρούνται από τους πολίτες, εφόσον υπάρχει αυστηρός έλεγχος από τα αρμόδια όργανα. Βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός νόμου στη χώρα μας είναι η νοοτροπία των πολιτών και η βούληση του καθενός να τον σεβαστεί, έτσι ώστε το κοινωνικό σύνολο γενικότερα να ευεργετηθεί από τα όσα ορίζονται.

Στην Ελλάδα δεν τηρούνται καν οι νόμοι, που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. Κανόνες που έχουν άμεση σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής μας ακεραιότητας γίνονται κουρελόχαρτο στα χέρια των οδηγών. Αλλοι πίνουν και στη συνέχεια οδηγούν μεθυσμένοι, άλλοι παραβιάζουν το κόκκινο και το stop, άλλοι οδηγούν χωρίς ζώνη ασφαλείας, χωρίς να τηρούν τα όρια ταχύτητας και τους κανόνες για το προσπέρασμα. Οι παραβάτες όλων αυτών των διατάξεων πολλές φορές πληρώνουν οι ίδιοι το τίμημα των επιλογών τους. Κάποιες φορές πληρώνουν αυτό το τίμημα άλλοι οδηγοί ή ακόμη και πεζοί, που δεν φταίνε σε τίποτα και καταλήγουν είτε στο νοσοκομείο, είτε στο νεκροτομείο, επειδή κάποιος άλλος επέλεξε να μη σεβαστεί τους κανόνες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ολα αυτά δείχνουν εγκληματική ανευθυνότητα ως προς την τήρηση της νομιμότητας και καταστροφική αδιαφορία όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τον διπλανό μας. Ο πλέον απείθαρχος λαός της Ευρώπης καλείται να εφαρμόσει έναν νόμο, που ισχύει εδώ και δεκαετίες στις περισσότερες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Ακόμη και κράτη, που πολλοί εξ ημών θεωρούμε υπανάπτυκτα, εφαρμόζουν ευλαβικά τον αντικαπνιστικό νόμο και συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Οι Ελληνες καλούνται μέσα στις επόμενες ημέρες να αποδείξουν ότι μπορούν να αλλάξουν νοοτροπία και να προσαρμοστούν στην κανονικότητα, που επιτάσσει η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, καθώς και σε ανοιχτούς, όπως τα γήπεδα και οι παιδικές χαρές. Σε χώρους, δηλαδή, όπου βρίσκονται παιδιά, τα οποία δεν χρωστούν τίποτα να εισπνέουν τον καπνό του διπλανού τους και να επιβαρύνουν την υγεία τους χωρίς κανέναν απολύτως λόγο. Ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο ο μπαμπάς και η μαμά δεν θα επιτρέπεται να καπνίζουν, όταν στο πίσω κάθισμα βρίσκονται τα παιδιά τους. Αλλιώς ο τροχονόμος πρέπει να επιβάλει το σχετικό πρόστιμο.

Κάπου εδώ, λοιπόν, αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς η εφαρμογή ενός τόσο σημαντικού νόμου προϋποθέτει καλά στελεχωμένο ελεγκτικό μηχανισμό, που θα έχει τη διάθεση και τη βούληση να ασκεί τα καθήκοντα του και να ταράξει στα πρόστιμα τους παραβάτες. Ηδη προκύπτουν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν είναι δική τους αρμοδιότητα η τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου. Σε σχεδόν δέκα ευρωπαϊκά κράτη οι αστυνομικές αρχές έχουν τη σχετική αρμοδιότητα, κάτι που θα ισχύσει και στη χώρα μας από τις επόμενες εβδομάδες, αρκεί η Αστυνομία να στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό και να απαλλαγεί από πάρεργα, που δεν έχουν καμία σχέση με το αστυνομικό έργο.

Επίσης, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα κληθούν να ελέγξουν την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, συγκροτώντας μεικτά κλιμάκια με τους αστυνομικούς. Η Δημοτική Αστυνομία είναι επίσης υποστελεχωμένη, με συνέπεια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές της αρμοδιότητες, που αφορούν στην απαγόρευση της παράνομης στάθμευσης και στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στον αστικό ιστό.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι αρχές, που θα κληθούν σε λίγο καιρό να ελέγξουν αν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, δεν έχουν ούτε τη διάθεση, ούτε το απαιτούμενο δυναμικό, ώστε να ανταποκριθούν σε ένα τόσο σοβαρό έργο, η τήρηση της νομιμότητας επαφίεται στους πολίτες και τους επαγγελματίες εστίασης. Η δική τους στάση θα είναι καθοριστικής σημασίας και ο σεβασμός τόσο στην προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και στη νομιμότητα θα λειτουργήσει καθοριστικά ως προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Αυτή τη φορά η πλειονότητα της κοινής γνώμης είναι στο πλευρό της νομοθετικής εξουσίας στο συγκεκριμένο θέμα. Αν οι πολίτες αντιληφθούν τη σπουδαιότητα του νομοθετήματος, ως προς την προστασία των ευαίσθητων, κυρίως, ομάδων του πληθυσμού, τότε για πρώτη ίσως φορά η κοινωνία θα έχει πετύχει κάτι πολύ σημαντικό. Πιο σημαντικό από τη μείωση των φόρων ή της ανεργίας…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου