Καθυστερούν οι αποφάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης

καθυστερούν-οι-αποφάσεις-για-το-πετρέ-349943

Σε δέκα ημέρες ακριβώς αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, κάποια συγκεκριμένα δείγματα των προθέσεών της, ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστεί το όλο ζήτημα. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο κάποιες γενικόλογες αναφορές από κυβερνητικά χείλη και ορισμένες σποραδικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, που καλλιεργούν κλίμα αισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά μόνο στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης.

Για τις «φουσκωμένες» τιμές στα καύσιμα λόγω των υπέρογκων φόρων δεν έχει γίνει η παραμικρή νύξη από το υπουργείο Οικονομικών. Το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από τους εκπροσώπους των πρατηριούχων, οι οποίοι ζητούν τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στα υπόλοιπα είδη καυσίμων, έτσι ώστε και οι καταναλωτές να μπορέσουν να προμηθευτούν τις ποσότητες που τους είναι απαραίτητες ενόψει του φετινού χειμώνα και οι βενζινοπώλες να αυξήσουν τους τζίρους τους εφόσον αυξηθεί η κατανάλωση.

Το εξωφρενικό ποσοστό του 70%, στο οποίο φτάνει η επιβάρυνση στις τιμές των καυσίμων εξαιτίας των φόρων που επιβάλλει το κράτος, δεν δείχνει να προβληματίζει μέχρι στιγμής τη νέα κυβέρνηση, προκειμένου να αποφασίσει για τη νομοθέτηση μειωμένων φόρων, προς όφελος τόσο των καταναλωτών, όσο και των επαγγελματιών του κλάδου. Το δημόσιο εισπράττει κάθε χρόνο τεράστια ποσά από τους φόρους στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περιθώρια σκέψης για τη μείωσή τους.

Στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης οι διαρροές για αύξηση του ποσοστού που θα λάβουν οι δικαιούχοι, για χαλάρωση των κριτηρίων καταβολής του και για επίσπευση του χρόνου που θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, παρ’ ότι απέχουμε ελάχιστα από το χρονικό διάστημα λειτουργίας των καλοριφέρ.

Σε πόλεις όπως ο Βόλος, όπου εκτός της οικονομικής δυσπραγίας για τεράστιο αριθμό οικογενειών, υπάρχει και το μείζον πρόβλημα της αέριας ρύπανσης, η επιτάχυνση των κυβερνητικών αποφάσεων ως προς τα ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης αποκτά ξεχωριστή σημασία. Κανείς δεν θέλει να ξαναζήσει τον εφιάλτη της αιθαλομίχλης και να υποστεί τις συνέπειες από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Για αυτό απαιτείται η λήψη αποφάσεων, που θα κάνουν προσιτή την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης στην πλειονότητα των πολιτών.

Ο χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη διάθεσης του συγκεκριμένου καυσίμου είναι περιορισμένος. Ο όποιος κυβερνητικός σχεδιασμός υφίσταται επί του θέματος πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί και να ανακοινωθεί στην κοινή γνώμη. Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες οφείλουν να αντιληφθούν ότι πρέπει να μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα και να βελτιωθούν οι όροι χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Μόνο έτσι δεν θα ξαναθρηνήσουμε θύματα από αναμμένα μαγκάλια. Μόνο έτσι ο αέρας που αναπνέουμε δεν θα θυμίζει θάλαμο αερίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου