Η πολιτική εκμετάλλευση μίας αποτυχημένης απεργίας

η-πολιτική-εκμετάλλευση-μίας-αποτυχη-351629

Και στη μια και στην άλλη πλευρά οι συνδικαλιστές έδωσαν το δικαίωμα να κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο για τους εργαζόμενους

Η απογοητευτική εικόνα της προχθεσινής απεργίας προκάλεσε μια ανούσια διαδικτυακή κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν φτάνει που οι συνδικαλιστές έχουν να αντιμετωπίσουν την απροθυμία των εργαζομένων να συμμετάσχουν σε κινητοποιήσεις μείζονος σημασίας για τα εργασιακά δικαιώματα, έχουν και τον πρωθυπουργό με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κοντράρονται μέσω των κοινωνικών δικτύων για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους.

Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης καυτηρίασε το γεγονός ότι μια μικρή απεργιακή συγκέντρωση ταλαιπώρησε τους Αθηναίους, ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά του συνδικαλισμού. Ο δε Αλέξης Τσίπρας δεν έχασε ευκαιρία να λαϊκίσει και ανάρτησε στο διαδίκτυο καυστικό κείμενο κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει δυσανεξία στις απεργίες και επιδεικνύει καθεστωτική νοοτροπία, ενώ παράλληλα τον παρομοιάζει με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά, από τη δική του σκοπιά ο καθένας, το απογοητευτικό αποτέλεσμα της προχθεσινής απεργίας, που πέρασε από χίλια κύματα μέχρι να προκηρυχθεί. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλησε να υπεραμυνθεί των διατάξεων για τα εργασιακά, που αναμένεται να ψηφιστούν μαζί με το πολυνομοσχέδιο, συμπεραίνοντας από την ισχνή συμμετοχή ότι η πλειονότητα των εργαζομένων θέλει να εργάζεται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και να μην έχει δικαίωμα στην απεργία.

Ο Αλ. Τσίπρας, που εφάρμοσε ως πρωθυπουργός τα πιο σκληρά μέτρα κατά της πλήρους απασχόλησης, θέλησε να αξιοποιήσει για μικροπολιτικούς λόγους το περιεχόμενο της ανάρτησης του πρωθυπουργού. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που προκηρυσσόταν γενική απεργία οι επιτελείς της Κουμουνδούρου έσπευδαν να εκδώσουν ανακοίνωση στήριξης των απεργών, που διαμαρτύρονταν για τα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία ετοιμαζόταν να εφαρμόσει η δική τους κυβέρνηση!

Από τον πολιτικό παραλογισμό περάσαμε τώρα στο στάδιο της πολιτικής εκμετάλλευσης των αποτυχημένων απεργιακών κινητοποιήσεων, είτε για να χαϊδευτούν τα αφτιά όσων ταλαιπωρούνται από πορεία μιας ώρας, είτε για να ικανοποιηθεί το κομματικό ακροατήριο, που ψάχνει αντιπολιτευτικό αφήγημα μετά την ευρεία ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.

Και στη μια και στην άλλη πλευρά οι συνδικαλιστές έδωσαν το δικαίωμα να κάνουν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αποπροσανατολιστικό περιεχόμενο για τους εργαζόμενους. Η λυσσαλέα κόντρα, που μαίνεται εδώ και χρόνια μεταξύ ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ, οδήγησε αρχικά στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ τους τελευταίους μήνες η κατάσταση ξέφυγε ολοκληρωτικά, μετά τα θλιβερά γεγονότα στο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Η απογοητευτική εικόνα των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φυσιολογική εξέλιξη μιας αρρωστημένης κατάστασης, που όσο περνά ο καιρός κακοφορμίζει και οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος και κατά συνέπεια στην ολοκληρωτική αδρανοποίηση της εργατικής τάξης. Ολα αυτά προς μεγάλη ικανοποίηση όσων νομοθετούν για την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ή πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου