Ο …ακριβοθώρητος νέος ΥΠΕάρχης

ο-ακριβοθώρητος-νέος-υπεάρχης-352834

Ο νέος διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από 15 ημέρες περίπου. Ολο αυτό το διάστημα οι προσπάθειες του προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας να τον συναντήσει, ώστε να του εκθέσει τα εκρηκτικά προβλήματα του κλάδου που εκπροσωπεί, έχουν πέσει στο κενό. Η τελευταία απόπειρα έγινε προχθές, όταν απεστάλη καινούργιο αίτημα για συνάντηση με τον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ, χωρίς ωστόσο να προκύψει απάντηση.

Ανάλογη κατάληξη είχαν οι αντίστοιχες προσπάθειες και της προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στη Λάρισα, όπου επίσης υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και όχι μόνο. Ποια μπορεί να είναι άραγε η τόσο σημαντική ενασχόληση του νέου ΥΠΕάρχη, που δεν του επιτρέπει να συναντηθεί με τους προέδρους των νοσοκομειακών γιατρών;

Στο Αχιλλοπούλειο η κατάσταση από πλευράς ελλείψεων σε βασικές ιατρικές ειδικότητες διαρκώς χειροτερεύει. Εδώ και δύο μήνες υφίσταται σοβαρό πρόβλημα και με τους αναισθησιολόγους, καθώς αντί για τέσσερις υπάρχουν μόνο δύο, με αποτέλεσμα να λειτουργούν οι μισές χειρουργικές αίθουσες και να γίνονται τα μισά προγραμματισμένα χειρουργεία.

Σε ό,τι αφορά στις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες, που τα κενά είναι τεράστια, όπως για παράδειγμα στην παιδιατρική κλινική, εξακολουθεί να μην υπάρχει η παραμικρή αντίδραση από πλευράς υπουργείου. Στο τέλος του χρόνου συνταξιοδοτούνται δέκα μόνιμοι νοσοκομειακοί γιατροί και το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα επιδεινωθεί, αν στο μεσοδιάστημα δεν γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες από την κεντρική εξουσία, η οποία έρχεται σε επαφή πρώτα με τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών, προκειμένου να σχηματίσει ακριβή εικόνα. Τέλος, στα Κέντρα Υγείας τόσο των νησιών, όσο και της χερσαίας Μαγνησίας η κατάσταση παραμένει δραματική σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Για όλα αυτά οι εκπρόσωποι των γιατρών έχουν ενημερώσει την κοινή γνώμη αναρίθμητες φορές και άλλες τόσες φορές έχουν απευθυνθεί προς την κεντρική εξουσία. Τόσο πριν την αλλαγή κυβέρνησης, όσο και μετά τις εκλογές του Ιουλίου, οι συνδικαλιστές δεν σταμάτησαν να διεκδικούν το αυτονόητο, επαρκή αριθμό γιατρών ώστε να μην καταρρεύσει το εναπομείναν ιατρικό προσωπικό και κατ’ επέκταση το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η λύση στο πρόβλημα είναι γνωστή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν υποσχεθεί προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και ανανεώσεις των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών. Αν, ωστόσο, η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας, που αποτελεί στην ουσία τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του υπουργείου και των εκπροσώπων των νοσοκομειακών γιατρών, δεν απαντά στο αίτημα των τελευταίων για συνάντηση, τότε πώς είναι δυνατόν να δρομολογηθούν λύσεις σε όλα τα παραπάνω προβλήματα;

Η προηγούμενη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ είχε κατηγορηθεί πολλές φορές, και τις περισσότερες όχι αδίκως, ότι έδινε υποσχέσεις, τις οποίες ποτέ δεν τηρούσε. Ας ελπίσουμε η νέα διοίκηση να μη χαρακτηριστεί από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της από αδιαφορία και άρνηση συνεργασίας. Θα είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για την πολύπαθη δημόσια υγεία στην περιοχή μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου