Τέθηκαν οι βάσεις για την προστασία των μαθητών από τα ναρκωτικά

τέθηκαν-οι-βάσεις-για-την-προστασία-τω-360602

Η ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες και η διαρκής προσπάθεια ευαισθητοποίησης με την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών αποτελούν τους βασικότερους πυλώνες για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος

Το γεγονός ότι η εκπαιδευτική κοινότητα της Μαγνησίας αντέδρασε άμεσα στο πρόσφατο περιστατικό με τον μαθητή, που διακομίστηκε ημιλιπόθυμος στο Νοσοκομείο Βόλου μετά από χρήση ναρκωτικών μέσα στο σχολείο του, είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η χθεσινή ημερίδα ενημέρωσης με τη συμμετοχή διευθυντών σχολικών μονάδων και στελεχών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας θέτει τις βάσεις, στις οποίες μπορεί να στηριχτεί η προσπάθεια για τη δημιουργία προστατευτικού πλαισίου για τους μαθητές από τις εξαρτησιογόνες ουσίες.
Η ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες και η διαρκής προσπάθεια ευαισθητοποίησης με την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών αποτελούν τους βασικότερους πυλώνες για την επιτυχία του δύσκολου εγχειρήματος θωράκισης της μαθητικής κοινότητας από τον εφιάλτη των ναρκωτικών. Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, ούτε μπορεί να επιλυθεί με μαγικό τρόπο. Πολύ περισσότερο, από τη στιγμή που η σύγχρονη μάστιγα εξαπλώνεται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και ο αριθμός όσων μπλέκουν στα δίχτυα εμπόρων ναρκωτικών αυξάνει με γεωμετρική πρόοδο.

Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι σημαντικός, καθώς η αυξημένη παρουσία της έξω από τα σχολεία μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στα «βαποράκια». Ωστόσο, επειδή πρόκειται για εφήβους, η λήψη κατασταλτικών μέτρων δεν είναι εφικτή. Μόνο η σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους των εξαρτησιογόνων ουσιών μπορεί να τους προστατέψει. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια την οικογένεια. Οι γονείς είναι εκείνοι, που πρέπει να αναπτύξουν σχέσεις εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τα παιδιά τους, έτσι ώστε να μπορούν να τους εκμυστηρευτούν τα πάντα.

Αν αυτή η σχέση αποκτήσει ισχυρές βάσεις, τότε τα παιδιά θα προστατευτούν όχι μόνο από τους κινδύνους των ναρκωτικών, αλλά και από κινδύνους όπως αυτοί του διαδικτύου. Οπως έλεγε ο αστυνομικός διευθυντής Μαγνησίας, η περιήγηση ενός εφήβου σε γωνιές του διαδικτύου, που δεν γνωρίζουν οι γονείς του, είναι εξίσου επικίνδυνη με τη συναναστροφή του με άτομα που δεν γνωρίζει στο πάρκο της γειτονιάς του.

Για αυτό επισημαίνεται ξανά και ξανά η σημασία του ρόλου των γονέων και της οικογένειας στην όλη προσπάθεια. Αν άπαντες αντιληφθούν ότι ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο στον διπλανό τους, αλλά και στους ίδιους, τότε ο τρόπος δράσης για την προστασία των παιδιών θα είναι άμεσος και αποτελεσματικός. Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι δεν επιτρέπονται εφησυχασμοί και αδιαφορία. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, στο σχολείο, όπου πριν από λίγες ημέρες χτύπησαν τα «βαποράκια», έναν χρόνο πριν να διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση κατά των ναρκωτικών, με ομιλητές ειδικούς ψυχολόγους και να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της διεύθυνσης του διδακτηρίου μόλις τέσσερις γονείς(!). Αν παράλληλα επιμορφωθούν σωστά οι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν τους μαθητές τους και αν κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, τότε κανένας κακόβουλος δεν θα είναι σε θέση να απειλήσει τη μαθητική κοινότητα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου