Το ιδανικό άλλοθι για την κυβέρνηση

το-ιδανικό-άλλοθι-για-την-κυβέρνηση-361791

Η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει της αποδοχής της πλειονότητας της κοινής γνώμης για τις αποφάσεις που παίρνει και για το έργο που επιτελεί στους δύο πρώτους μήνες της θητείας της. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες αποτυπώνεται ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ιδίως μετά τη μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Τα μόνα «μαύρα σύννεφα» που πήγαν να σχηματιστούν πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν για το πολυνομοσχέδιο για την ανάπτυξη και ειδικά οι διατάξεις για τα εργασιακά και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Το ενδεχόμενο να διοργανωθούν μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να προκληθεί κοινωνική αναταραχή και να διαταραχθεί το ήρεμο κλίμα που κυριαρχεί στη χώρα μετά τις εκλογές του Ιουλίου, προβλημάτιζε τους κυβερνητικούς επιτελείς. Η αντιπολίτευση σε αυτή την περίπτωση θα έσπευδε να εκμεταλλευτεί πιθανή επιτυχία των απεργιακών κινητοποιήσεων, προκειμένου να αυξήσει την πίεσή της προς την κυβέρνηση, αλλά και για να βρει το αντιπολιτευτικό αφήγημα που αναζητά από το καλοκαίρι μήπως και στριμώξει τη κυβερνητική πλειοψηφία.

Αν δηλαδή οι χθεσινές κινητοποιήσεις σημείωναν επιτυχία, τόσο η πλευρά των συνδικαλιστών, όσο και αυτή της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, καθώς ένας γενικός ξεσηκωμός ενάντια στα μέτρα, που έχουν χαρακτηριστεί επιβλαβή για τα εργασιακά και καταστροφικά για τη συνδικαλιστική δράση, θα έστελνε ξεκάθαρα μηνύματα στην κεντρική εξουσία.

Δυστυχώς και για τους συνδικαλιστές και για την αντιπολίτευση, η πρώτη 24ωρη απεργία στη χώρα μετά την αλλαγή κυβέρνησης πέρασε χωρίς να την αντιληφτούν καλά καλά ούτε οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που έλαβαν μέρος στις χθεσινές κινητοποιήσεις. Από τη μια οι κακές καιρικές συνθήκες, από την άλλη η διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος, δεν επέτρεψαν στους διοργανωτές της απεργίας να κερδίσουν το στοίχημα που είχαν βάλει πρωτίστως με τους εαυτούς τους.

Η εικόνα στον Βόλο ήταν αποκαρδιωτική, ενώ ανάλογη εκτίμηση υπάρχει και για την απεργία του Εργατικού Κέντρου την ερχόμενη εβδομάδα. Οσο, δε, διαρκεί η ανελέητη κόντρα με το ΠΑΜΕ δεν θα πρέπει να υπάρχουν προσδοκίες για τη διοργάνωση μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, στις οποίες η συμμετοχή των εργαζομένων θα είναι μαζική και το διεκδικητικό πλαίσιο ενιαίο.

Δυστυχώς για την αντιπολίτευση, που αναζητά αφήγημα κόντρα στη νέα κυβέρνηση, ο αλληλοσπαραγμός των συνδικαλιστών δεν δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα, ώστε να πετύχει τις πολιτικές της επιδιώξεις. Ευτυχώς για τη κυβέρνηση, όλα αυτό το σκηνικό τής δίνει το πράσινο φως να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της. Η αποτυχία των χθεσινών κινητοποιήσεων αποτελεί για τον πρωθυπουργό ένα ανέλπιστο πολιτικό δώρο.

Οι ασθενικές αντιδράσεις που εκφράστηκαν χθες δεν είναι ικανές να αποτρέψουν την κυβέρνηση από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε, της επιτρέπουν να υλοποιήσει τα σχέδιά της αφενός για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αφετέρου για την περαιτέρω αποδυνάμωση της συνδικαλιστικής δράσης ενάντια σε όσα ακολουθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου