Πώς μπορεί να θωρακιστεί η σχολική κοινότητα απέναντι στα ναρκωτικά

πώς-μπορεί-να-θωρακιστεί-η-σχολική-κοι-363066

Το πρόβλημα των ναρκωτικών στα σχολεία ούτε καινούργιο είναι, ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά όσο τα στόματα παραμένουν κλειστά και οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές εντός των σχολικών προαυλίων θα είναι απόλυτα προστατευμένοι από τα «βαποράκια». Το πρόσφατο περιστατικό, που αποκάλυψε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, προκαλεί έντονη ανησυχία και επαναφέρει στο προσκήνιο μια συζήτηση, που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του συμβάντος με τον μαθητή Γυμνασίου στον Βόλο, που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μετά από χρήση χασίς, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα λειτουργήσουν με τέτοιον τρόπο ώστε να μην επαναληφτούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά.

Σε ό,τι αφορά στην Ενορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχτηκε προκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως οι συνθήκες υπό τις οποίες ο μαθητής πήρε στα χέρια του ναρκωτικά, ας μην τρέφουμε αυταπάτες ότι θα προκύψει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο αυτός ή αυτοί που έχουν την ευθύνη για την περιπέτεια του μαθητή θα απολογηθούν στα αρμόδια διοικητικά και όχι μόνο όργανα. Κι αυτό γιατί δεν είναι σίγουρο ότι τα ναρκωτικά τα πέρασε στον ανήλικο το «βαποράκι» από τα κάγκελα του Γυμνασίου ή κατά τη διαδρομή του παιδιού από το σπίτι του στο σχολείο.

Ο,τι και αν συνέβη, το μόνο σίγουρο είναι πως ένας μαθητής εκτέθηκε στον εφιάλτη των ναρκωτικών μέσα στο σχολείο του, όπου θα έπρεπε τα παιδιά να είναι απολύτως ασφαλή και οι γονείς τους να μην αγωνιούν για το τι μπορεί να συμβεί όταν φεύγουν τα παιδιά τους από το σπίτι και πηγαίνουν για να μάθουν γράμματα. Τα αρμόδια όργανα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις για τις ακριβείς συνθήκες του συγκεκριμένου συμβάντος και να μη διστάσουν να αποδώσουν ευθύνες, αν αυτές αποδειχτούν.

Οι γονείς με τους εκπαιδευτικούς που θέλησαν να αποκρύψουν το γεγονός πιστεύοντας ότι αν κρύψουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί θα πάψει να υφίσταται, πρέπει να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Ανάλογες καταστάσεις, όταν αποσιωπούνται, κακοφορμίζουν και γιγαντώνονται. Η δημοσιοποίησή τους με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και ο προσεκτικός χειρισμός από τους αρμόδιους φορείς μπορεί να οδηγήσουν σε πραγματικές και όχι επιφανειακές λύσεις.

Οι βάσεις πάνω στις οποίες μπορούν να πατήσουν τα παιδιά προκειμένου να προστατεύονται από τον κίνδυνο των ναρκωτικών μπαίνουν πρώτα και κύρια στο σπίτι, από την οικογένεια και τους γονείς. Για αυτό απαιτείται ειλικρινής διάλογος και διαρκής επικοινωνία με τα παιδιά. Αν η οικογένεια αποτύχει, ο εκπαιδευτικός πολύ λίγα μπορεί να κάνει για να αποτρέψει τα χειρότερα…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου