Η ουτοπία της υπεύθυνης αντιπολίτευσης

η-ουτοπία-της-υπεύθυνης-αντιπολίτευσ-364272

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μπροστά της το επόμενο διάστημα ανήφορο. Αφενός καλείται να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της με βάση τις προεκλογικές της υποσχέσεις για την παραγωγή έργου στους τομείς της οικονομίας και της ανάπτυξης, αφετέρου θα πρέπει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τα προβλήματα, που εκτιμάται ότι θα της προκαλέσει η σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τέως πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν χαράξει συγκεκριμένη αντιπολιτευτική τακτική, από την οποία δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν, ακόμη και αν τα επιχειρήματά τους δεν μπορούν να σταθούν στην κοινή λογική.

Η προσπάθεια μηδενισμού όσων έγιναν από τη νέα κυβέρνηση σε δυόμιση μήνες και η τακτική της απόδοσης όλων των θετικών εξελίξεων στην οικονομία, το τελευταίο διάστημα, στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθούν από την πλειονότητα της κοινής γνώμης. Ούτε καν το στενό κομματικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι κομματικοί υμέτεροι, που ευεργετήθηκαν από την κυβερνητική του θητεία δεν πρόκειται να πιστέψουν ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων πέφτουν διαρκώς, επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια ή ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέτουν τις βάσεις για συζήτηση του ελληνικού αιτήματος περί μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν συνεπής ως προς την εφαρμογή των όρων του τρίτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η μηδενιστική λογική ως προς τα επιτεύγματα όσων κυβέρνησαν και όσων τους διαδέχονται δεν μπορεί να σταθεί στον σύγχρονο πολιτικό διάλογο. Οσοι την υιοθετούν εξυπηρετούν στενόμυαλες μικροπολιτικές επιδιώξεις, που γίνονται άμεσα αντιληπτές από τους έχοντες υγιή πολιτική σκέψη και δεν φορούν κομματικές παρωπίδες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει, λοιπόν, το επόμενο διάστημα να ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεπεράσει τα δικά της εσωκομματικά αδιέξοδα και να διαχειριστεί την πίεση που ασκούν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οι εκπρόσωποι των διάφορων τάσεων εντός του. Ουδείς από εκείνους νοιάζεται για την πορεία της χώρας στο κρίσιμο μεταίχμιο της μεταμνημονιακής περιόδου, που η οικονομία εξακολουθεί να στηρίζεται σε σαθρές βάσεις και οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν ασθενικοί.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση προέχει να πλήξει επικοινωνιακά τη νέα κυβέρνηση και ταυτόχρονα να γίνει το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους προεδρικούς. Τώρα, αν αυτή η τακτική προκαλέσει αναταράξεις στην οικονομία, από τη στιγμή που παραμένουν ζητούμενα η πολιτική σταθερότητα και η αποφυγή πιθανών πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή αν η εικόνα της χώρας υποστεί ζημιά, από τη στιγμή που η διεξαγωγή των εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ακυβερνησία, αυτό είναι κάτι που δεν απασχολεί τους κομματικούς επιτελείς της Κουμουνδούρου.

Με την αγαπημένη τους τακτική της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και της διοχέτευσης ψεύτικων ειδήσεων στα προσφιλή τους ΜΜΕ θα προσπαθήσουν να μηδενίσουν κάθε θετική κυβερνητική πρωτοβουλία και να προκαλέσουν σύγχυση στην κοινή γνώμη, όπως έγινε πρόσφατα με τις δημόσιες παρεμβάσεις τους για τον αναπτυξιακό νόμο και τις ειδικότερες προβλέψεις του στο μείζον ζήτημα των εργασιακών.

Ενεργώντας χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για το κακό που προκάλεσαν στον τόπο με την εγκληματική τους πολιτική το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα κλιμακώσουν τους επόμενους μήνες την αντιπολιτευτική τους στρατηγική, με σκοπό όχι την άσκηση υπεύθυνης κριτικής στην κυβέρνηση, αλλά τη δημιουργία εντυπώσεων και τη σύγχυση των πολιτών, μήπως κερδίσουν κάποιους πόντους δημοφιλίας στις προσεχείς δημοσκοπικές μετρήσεις.

Σε αυτό το σκηνικό η νέα κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη βασική της επιδίωξη για την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων και στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που θα δεχτούν βομβαρδισμό fake news από την αξιωματική αντιπολίτευση. Προφανώς, δεν απασχολεί τον κόσμο πώς θα αποκρούσει η κυβέρνηση τα ψέματα των προκατόχων της, αλλά πώς θα μπορέσει να κάνει πράξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα όσα υποσχέθηκε πριν τις εκλογές.

Οι φοροαπαλλαγές, που εξαγγέλθηκαν και θα τεθούν σε ισχύ από τη νέα χρονιά, αποτελούν το πρώτο σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης του εισοδήματος των νοικοκυριών. Οι αποφάσεις για χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης πριν πιάσουν τα πρώτα κρύα θα αποτελέσουν επίσης μια σημαντική πρωτοβουλία, που θα στηρίξει συμπολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Από εκεί και μετά ο κορυφαίος στόχος για την προσέλκυση επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και η πάταξη της γραφειοκρατίας, που κρατά δέσμια σειρά από σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης. Οι ανακοινώσεις για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων σε εκείνους τους δημόσιους υπαλλήλους, που θέτουν εμπόδια στις επενδύσεις, αποτελούν ένα ρηξικέλευθο μέτρο, που θα λύσει τα χέρια της υγιούς δημόσιας διοίκησης και θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση μεγάλων και μικρότερων επενδυτικών σχεδίων.

Απέναντι σε όλα αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση θα ορθώσει εμπόδια και αντιρρήσεις, όχι επί της ουσίας, αλλά για τους τύπους και για την εξυπηρέτηση των δικών της μικροπολιτικών συμφερόντων. Εντός και εκτός Βουλής θα θελήσουν να ανατρέψουν νομοθετήματα, που έπρεπε να έχουν ψηφιστεί στον τόπο μας εδώ και δεκαετίες. Αν κάποια από αυτά εφαρμόζονταν, ίσως να μην είχε εμπλακεί η χώρα μας στον φαύλο κύκλο της οικονομικής ύφεσης και των μνημονίων, τα οποία δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για παράταση της κρίσης για ακόμη μια δεκαετία, τουλάχιστον.

Αν πάλι αλλάξουν τακτική στον ΣΥΡΙΖΑ και αντιληφθούν ότι με την άσκηση υπεύθυνης αντιπολίτευσης χωρίς πολιτικές ακρότητες και επικοινωνιακές υστερίες, μεγαλύτεροι κερδισμένοι θα είναι πρώτα και κύρια οι έχοντες την ευθύνη για τη λειτουργία του κόμματος. Οι πολίτες διαθέτουν αλάνθαστα πολιτικά κριτήρια και μπορούν να διακρίνουν τη μικροπολιτική από την υπεύθυνη άσκηση αντιπολίτευσης. Αν πάλι δεν αλλάξουν τακτική και εμμείνουν στη στείρα αντιπολίτευση του μηδενισμού και του «όχι σε όλα», επειδή αυτό επιτάσσει η κομματική νοοτροπία και οι ισορροπίες που αυτή διαμορφώνει, τότε το κυβερνών κόμμα δεν έχει παρά να μείνει πιστό στον σχεδιασμό του και να υλοποιήσει το πρόγραμμά του χωρίς υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς. Στις επόμενες εκλογές οι πολίτες θα αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και στους μεν και στους δε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου