Υπάρχει η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου;

υπάρχει-η-πολιτική-βούληση-για-την-εφα-366354

Διαβάζουμε στην ειδησεογραφία ότι χθες έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για την αυστηρή και καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς και για τη μείωση των καπνιστών συνολικά, που αποτελεί εθνικό στόχο για την κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, το πρόβλημα του καπνίσματος σε κλειστούς και ανοιχτούς δημόσιους χώρους παραμένει, άσχετα αν ο σχετικός νόμος το απαγορεύει. Για λόγους που μόνο στην Ελλάδα μπορούν να υπερισχύσουν της νομιμότητας, ο αντικαπνιστικός νόμος είναι επί της ουσίας ανενεργός. Ακόμη και σε χώρους των νοσοκομείων, οι θεριακλήδες καπνίζουν ανενόχλητοι. Οι αναρίθμητες γόπες τσιγάρων, που είναι διάσπαρτες στον στεγασμένο χώρο της εισόδου του νοσοκομείου Βόλου, έξω από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και σε αλλά σημεία, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω και ενισχύουν τις αμφιβολίες για τις πιθανότητες επιτυχούς εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Κι αυτό γιατί εκ του αποτελέσματος θα κριθεί η βούληση της νέας κυβέρνησης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς αστερίσκους και υπαναχωρήσεις. Ο πρωθυπουργός, από τις πρώτες κιόλας ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δημιούργησε προσδοκίες σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, που είναι ανενεργός πάνω από μια δεκαετία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξιοπιστία του νομοθετικού συστήματος της χώρας μας, καθώς επίσης και για τη δημόσια υγεία, η οποία συνεχίζει να εκτίθεται σε μια συνήθεια με καταστροφικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών, που δεν καπνίζουν, αναμένει με πολλές επιφυλάξεις την υλοποίηση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού και των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, ως προς την άμεση εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, έτσι ώστε και η Ελλάδα να εναρμονιστεί επιτέλους με το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει σε όλη την Ευρώπη και στις περισσότερες ανεπτυγμένες γωνίες του πλανήτη.

Μια σειρά από παράγοντες και παραμέτρους, που ξεκινά από τη δεδομένη απροθυμία του νεοέλληνα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της νομοθετικής εξουσίας και φτάνει μέχρι τις διαχρονικές αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να διασφαλίσει την εφαρμογή των νομοθετημάτων, τα οποία ψηφίζει η Βουλή, έχει διαμορφώσει ένα καθεστώς ατιμωρησίας, που αποτελεί το ιδανικό άλλοθι για τη μη εφαρμογή των νόμων.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί με αυτές τις νοοτροπίες και να θέσει απαράβατους κανόνες υπέρ της προστασίας της δημόσιας υγείας εν προκειμένω. Το κράτος θα προασπίσει πρωτίστως τη δική του αξιοπιστία, αν καταφέρει να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο. Αν δηλαδή υλοποιηθούν οι αυστηρές αποφάσεις για πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους, ανεξαιρέτως, του κλειστούς δημόσιους χώρους, η πολιτεία θα έχει κερδίσει μια πρώτη σημαντική μάχη ενάντια στη δεδομένη απροθυμία πολλών ως προς την τήρηση της νομιμότητας. Αναμένουμε άμεσα τα πρώτα απτά δείγματα των προθέσεων των κυβερνώντων, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο φθινόπωρο και πολύ γρήγορα οι κλειστές αίθουσες των χώρων εστίασης και διασκέδασης θα μετατραπούν ξανά σε τεκέδες, αν δεν εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου