Με τα ευχολόγια δεν επιλύεται το κτιριακό του δικαστικού μεγάρου

με-τα-ευχολόγια-δεν-επιλύεται-το-κτιρι-372111

Περίσσεψαν οι ευχές για επίλυση του κτιριακού προβλήματος του δικαστικού μεγάρου Βόλου στον χθεσινό αγιασμό για το νέο δικαστικό έτος. Ανάλογες ευχές είχαν εκφραστεί και στον αντίστοιχο περυσινό αγιασμό και σε πολλούς ακόμη αγιασμούς, οι οποίοι προηγήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οσοι εξέφρασαν και συνεχίζουν να εκφράζουν την ευχή για επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος, γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι με τα ευχολόγια δεν είναι δυνατόν να επιλυθούν χρονίζοντα προβλήματα, για τα οποία η πολιτεία είναι ενήμερη, αλλά αδιαφορεί ως προς την αντιμετώπισή τους.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τόσα χρόνια η τοπική κοινωνία διά των εκπροσώπων των αρμόδιων και αναρμόδιων, ως προς το κτιριακό πρόβλημα του δικαστικού μεγάρου, εκφράζει περισσότερες ευχές και υλοποιεί ελάχιστες έως μηδενικές πράξεις και πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αποκτήσει επιτέλους ο Βόλος ένα νέο δικαστικό μέγαρο. Ενα κτίριο που οι δικαστές, οι εισαγγελείς, οι δικηγόροι, οι δικαστικοί υπάλληλοι και οι πολίτες δεν θα φοβούνται μην τους πέσει στο κεφάλι το ταβάνι ή μη σκοντάψουν σε κάποιο από τα ξεκολλημένα πλακάκια του ισογείου ή του πρώτου ορόφου.

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 διεκδικεί η τοπική κοινωνία ένα νέο δικαστικό μέγαρο, έτσι ώστε η δουλειά όσων αποδίδουν δικαιοσύνη ή συνδράμουν στη διαδικασία απόδοσής της να γίνει πιο ποιοτική και άνετη. Αυτή η διεκδίκηση δεν γίνεται όμως με τρόπο συστηματικό και οργανωμένο. Κατά καιρούς εκφράζονται απόψεις και προτάσεις, που αμφιβάλλουμε αν φτάνουν ποτέ στα αφτιά της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η μη ύπαρξη ενός ενιαίου μετώπου των τοπικών εκπροσώπων φορέων, που θα ασκήσει πίεση στην κεντρική εξουσία και θα απαιτήσει ουσιαστικές απαντήσεις και το πιο σημαντικό συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την ανέγερση νέου κτιρίου, στην ουσία διευκολύνει τις κυβερνήσεις, που έρχονται και παρέρχονται χωρίς να προκύπτει κάποια θετική εξέλιξη. Οι κατά καιρούς παρεμβάσεις στο διατηρητέο κτίριο της πλατείας Ελευθερίας δεν είναι δυνατόν να επιλύσουν τα προβλήματα επάρκειας χώρων και έλλειψης σύγχρονων υποδομών, που καθιστούν τη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης εξαιρετικά δύσκολη. Πρόκειται για «μπαλώματα» σε ένα κτίριο, που έχει κλείσει τον κύκλο του και μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μόνο ως μουσείο.

Οι εκπρόσωποι των δικαστικών λειτουργών, των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων, που τέλεσαν χθες τον αγιασμό για το νέο δικαστικό έτος, καλούνται τώρα να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο, που αρχικά θα διεκδικήσει από τους τοπικούς εκπροσώπους φορέων να συνταχτούν μαζί τους στην προσπάθεια να ασκηθεί πίεση προς την κεντρική εξουσία. Ετσι μόνο θα αντιληφτεί ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης ότι η κατάσταση στον Βόλο έχει φτάσει στο απροχώρητο. Διαφορετικά και στον αγιασμό για το ερχόμενο δικαστικό έτος θα είμαστε εδώ να κάνουμε τις ίδιες επισημάνσεις και να διεκδικούμε την επίλυση ενός προβλήματος, το οποίο τείνει να αποκτήσει διαστάσεις γραφικότητας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου