Μοιραίες συγκρίσεις και στη μέση μία επιφυλακτική κοινωνία

μοιραίες-συγκρίσεις-και-στη-μέση-μία-ε-373367

Η βασική αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο ήταν η ψήφος της μεσαίας τάξης, εναντίον της οποίας είχε στραφεί η προηγούμενη κυβέρνηση με τις πολιτικές της αποφάσεις

Οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων για παροχές και θετικά μέτρα. Τις περισσότερες φορές οι υποσχέσεις δεν υλοποιούνται και τα θετικά μέτρα που εξαγγέλλονται είτε παραμένουν στα χαρτιά, είτε τροποποιούνται στα χειρότερα, επειδή μεσολαβούν διάφοροι εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι παρεμβάσεις των τροικανών στη χώρα μας κατά την εφιαλτική οκταετία των μνημονίων. Για αυτό ο λαός κρατά πάντα μικρό καλάθι, όταν ακούει τους ηγέτες του να υπόσχονται ότι θα λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την καθημερινότητά του.

Στην περίπτωση της προηγούμενης κυβέρνησης, που μετά τις εκλογές του Ιουλίου βρίσκεται πλέον στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι υποσχέσεις για παροχές και θετικά οικονομικά μέτρα περίσσεψαν, ακόμη και σε περιόδους κατά τις οποίες οι αντοχές της οικονομίας δεν επέτρεπαν την υλοποίηση των όσων εξήγγειλε ο τέως πρωθυπουργός. Το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το 2014, που στην ουσία έκρινε την έκβαση των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και έστειλε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία για τεσσεράμισι χρόνια, ουδέποτε υλοποιήθηκε και οι τότε ανακοινώσεις του Αλέξη Τσίπρα έμειναν στην πολιτική ιστορία σαν μνημείο εξαπάτησης και παραπλάνησης ενός λαού, που ήθελε να ακούσει ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση ήταν μια απλή διαδικασία.

Τα ψέματα, που εκτοξεύτηκαν εκείνη την περίοδο, δεν ήταν τα μοναδικά. Συνοδεύτηκαν και εμπλουτίστηκαν και από άλλες ανέξοδες υποσχέσεις, τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθετούσε το πιο σκληρό και αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που γνώρισε η μνημονιακή Ελλάδα. Εχοντας αποκοπεί από την πραγματικότητα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ευκαιριακών συμμάχων του συνέχισε την υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών και μόνο όταν πλησίαζαν οι εκλογικές αναμετρήσεις του φετινού καλοκαιριού αποφάσισε να ψηφίσει κάποια θετικά οικονομικά μέτρα, που δικαίως θεωρήθηκαν σαν μια απέλπιδα προσπάθεια να καλοπιάσει τους ψηφοφόρους και να αποτρέψει το αναπόφευκτο, την ξεκάθαρη ήττα της στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Το ιδιαίτερα αρνητικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό στοιχείο για τη νυν αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι ακόμη δεν έχει αντιληφθεί τις πραγματικές αιτίες της απομάκρυνσής της από την εξουσία. Αυτό το αποδεικνύει η τακτική, με την οποία αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση. Ασκώντας στείρα κριτική στα μέτρα που έχει λάβει η ΝΔ ή απαξιώνοντας τα θετικά σημάδια της οικονομίας. Στην Κουμουνδούρου απλά απομακρύνονται από την πραγματικότητα και κλείνονται ακόμη πιο ερμητικά στο εσωκομματικό τους καβούκι.

Η βασική αιτία της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο ήταν η ψήφος της μεσαίας τάξης, εναντίον της οποίας είχε στραφεί η προηγούμενη κυβέρνηση με τις πολιτικές της αποφάσεις, καθώς επίσης και με τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της, όπως ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η νέα κυβέρνηση, θέλοντας να μειώσει τη φορολογία για όλους και να λάβει αποφάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων, επιχειρεί να κλείσει το κεφάλαιο του διαχωρισμού των πολιτών σε εύπορους και οικονομικά ασθενείς, σε ό,τι αφορά στη νομοθέτηση μέτρων από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Προφανώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικογενειάρχης με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ δεν είναι ίδια με τον οικογενειάρχη των 50 και 60.000 ευρώ. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο απαιτείται η υλοποίηση ενός πολιτικού σχεδίου, που θα προβλέπει τη μείωση των φορολογικών βαρών με αναλογικότητα και τη δημιουργία ευκαιριών και προϋποθέσεων που θα επιτρέψουν στον πρώτο να αυξήσει το εισόδημά του και να πάρει οικονομικές ανάσες και στον δεύτερο να συνδράμει μέσω των φόρων που καταβάλλει στο κράτος στην τόνωση των δημοσίων εσόδων.

Το κλειδί είναι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που δεν θα «στραγγίζει» τους αδύναμους και θα αφήνει στο απυρόβλητο των ελέγχων τους ισχυρούς. Που θα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας. Που θα προσελκύει επενδύσεις και δεν θα τρέπει σε άτακτη φυγή όσους θέλουν να ρίξουν τα χρήματά τους στην ελληνική οικονομία.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με το πολιτικό σκηνικό που επικρατούσε πριν από έναν χρόνο, όταν δηλαδή οι λαϊκιστές που είχαν ερωτευτεί την εξουσία έλεγαν και υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες για να μη χάσουν τις καρέκλες τους, τώρα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας μια κυβέρνηση με φρέσκια λαϊκή εντολή και ισχυρή για τα δεδομένα της εποχής κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τα πρώτα δείγματα γραφής, με εξαίρεση το ψέμα για τα τιμολόγια της ΔΕΗ, είναι θετικά και ελπιδοφόρα. Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης αποτελούν τον βασικό κορμό των προεκλογικών υποσχέσεων του κόμματός του και απομένει να υλοποιηθούν.

Οι πολίτες άκουσαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς και τα μέτρα στήριξης της οικογένειας. Μέχρι να υλοποιηθούν όλα αυτά οι επιφυλάξεις δεν θα πάψουν να υφίστανται, επειδή ακριβώς υπάρχει αρνητικό προηγούμενο.

Ο Κ. Μητσοτάκης με τις πρόσφατες εξαγγελίες του δεν έκανε τίποτα άλλο από το να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο των προκατόχων του, που μιλούσαν για μειώσεις φόρων, αλλά ποτέ δεν τους μείωσαν. Η λογική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να επιβάλλει εξοντωτικούς φόρους και στο τέλος της χρονιάς να μοιράζει ψίχουλα μέσω του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Η δική τους ψήφος δεν στάθηκε αρκετή στις πρόσφατες εκλογές, προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία η πρώτη αριστερή κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση πήρε το μήνυμα και έθεσε από την αρχή στον πυρήνα της πολιτικής της την ανάπτυξη για όλους με κεντρικό άξονα τη μείωση των φόρων και την επενδυτική έκρηξη. Μόλις οι πολίτες αισθανθούν στην τσέπη τους τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, θα εκλείψει η όποια δυσπιστία υπάρχει αυτή τη στιγμή. Αν μάλιστα η νέα κυβέρνηση συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και παράγει έργο χωρίς τυμπανοκρουσίες, αν συγκρουστεί με το σύστημα των γραφειοκρατών που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στη χώρα μας και αν επαναφέρει την πολιτική και οικονομική κανονικότητα στην Ελλάδα, τότε θα έχει εξασφαλίσει την επανεκλογή της και θα έχει καταφέρει την ουσιαστική έξοδο της πατρίδας από την οικονομική κρίση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου