Οταν συνηθίζουμε στην ανεπάρκεια της κεντρικής εξουσίας

οταν-συνηθίζουμε-στην-ανεπάρκεια-της-376445

Οι κάτοικοι και η δημοτική αρχή της Αλοννήσου δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες ούτε από τη νέα κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στο μείζον θέμα της επαρκούς στελέχωσης του περιφερειακού ιατρείου του νησιού τους με το απαιτούμενο προσωπικό. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζει το κυβερνητικό σχήμα και τα προβλήματα παραμένουν. Καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν κατόρθωσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να φροντίσει για την επάνδρωση της μοναδικής δημόσιας δομής υγείας του πλέον απομακρυσμένου νησιού των Βορείων Σποράδων με τον απαιτούμενο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Υπουργοί Υγείας έρχονται και παρέρχονται, ωστόσο η κατάσταση παραμένει δραματική, με τους κατοίκους της Αλοννήσου να βρίσκονται μετέωροι.

Πριν από δύο χρόνια ο δήμαρχος του νησιού αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου, καθώς η κατάσταση στο περιφερειακό ιατρείο ήταν οριακή από πλευράς ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό. Δεν ίδρωσε το αφτί κανενός και η μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου κατέληξε στο αρχείο, όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις. Τα προβλήματα παραμένουν και οι ανάγκες των κατοίκων εξακολουθούν να μην καλύπτονται, όπως αρμόζει σε μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το καλοκαίρι ο πληθυσμός της Αλοννήσου αγγίζει τα 11.000 άτομα, ενώ τους υπόλοιπους μήνες οι μόνιμοι κάτοικοι είναι πάνω από 2.500. Στο περιφερειακό ιατρείο υπάρχουν μόλις δύο γιατροί, στην καλύτερη περίπτωση, και είναι είτε οπλίτες, που υπηρετούν τη θητεία τους, είτε απόφοιτοι πανεπιστημιακής ιατρικής σχολής, που μόλις έχουν πάρει το πτυχίο τους και ετοιμάζονται για την ειδικότητα.

Ανάλογη είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά και στο νοσηλευτικό προσωπικό, που τα κενά είναι τεράστια, με τον δήμαρχο Αλοννήσου να αναγκάζεται να εκτελεί χρέη οδηγού ασθενοφόρου, όταν υπάρχει ανάγκη. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο κ. Βαφίνης αναγκάζεται να χρησιμοποιεί τα κλειδιά του ασθενοφόρου για τη διακομιδή ασθενούς είτε από το σπίτι του στο περιφερειακό ιατρείο, είτε από το ιατρείο στο λιμάνι, προκειμένου να γίνει η διακομιδή με πλωτό μέσο στο νοσοκομείο του Βόλου. Τριτοκοσμικές καταστάσεις, που προκαλούν θλίψη για την εικόνα της δημόσιας υγείας στον τόπο μας, ενώ η χώρα βαδίζει στην έξοδο από την οικονομική κρίση.

Οι νησιώτες, που κατάφεραν να παραμείνουν στον τόπο τους, όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή, έχουν την απαίτηση από την πολιτεία να διασφαλίσει εκείνες τις συνθήκες, που θα τη δικαιώσουν. Το αυτονόητο ζητούν οι νησιώτες, σωστές υποδομές και επαρκή στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας για να αισθάνονται ασφαλείς οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και να καταργήσει παθογένειες πολλών ετών, που έχουν παγιώσει ένα άκρως προβληματικό καθεστώς. Η εμπειρία του παρελθόντος έχει αποδείξει ότι ούτε κι αυτή τη φορά θα διευθετηθούν θεμελιώδη ζητήματα, όπως η επαρκής στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας. Το πιο πιθανό είναι και στη νέα τετραετία της δημοτικής αρχής Αλοννήσου ο δήμαρχος να εξακολουθήσει να εκτελεί και χρέη οδηγού ασθενοφόρου, ελπίζοντας πως κάποιος υπουργός Υγείας θα αντιληφθεί το αυτονόητο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου