Ουδέν νεότερο για το δικαστικό μέγαρο

ουδέν-νεότερο-για-το-δικαστικό-μέγαρο-379245

Η νέα δικαστική χρονιά ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα στο Πρωτοδικείο Βόλου, ωστόσο τα προβλήματα, αναφορικά στο κτηριολογικό και τις ελλείψεις σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους, παραμένουν και εντείνονται. Η δε αναστολή των εργασιών ανακαίνισης στο ισόγειο του κτιρίου, στην είσοδο της Εισαγγελίας, εντείνει τις ανησυχίες για την εικόνα που θα παρουσιάζει το δικαστικό μέγαρο όταν θα τελεστεί ο αγιασμός για το καινούργιο δικαστικό έτος.

Το υφιστάμενο κτίριο αποτελεί αναμφίβολα έναν μη λειτουργικό και σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλο χώρο για την απονομή δικαιοσύνης. Δεν είναι μόνο η έλλειψη αιθουσών για τις συνεδριάσεις των ακροατηρίων. Η γενικότερη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το αιωνόβιο κτίριο της πλατείας Ελευθερίας, προκαλεί ανησυχία στους λειτουργούς της δικαιοσύνης και στους εργαζόμενους, με τους τελευταίους να αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και με τη λειτουργία των χώρων υγιεινής.

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης έρχονται και παρέρχονται, ωστόσο το Πρωτοδικείο Βόλου παραμένει σε τραγική κατάσταση. Δεν γνωρίζουμε αν και ο νέος υπουργός παρέλαβε από τους προκάτοχους του την περίφημη έκθεση των τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ούτε λίγο, ούτε πολύ κρίνει επαρκείς και κατάλληλους τους χώρους του τοπικού δικαστικού μεγάρου. Αυτό ήταν το τελευταίο επίσημο έγγραφο της κεντρικής διοίκησης, αναφορικά στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας στον τομέα της απονομής δικαιοσύνης.

Ο προκάτοχος του κ. Τσιάρα επέστρεψε στη δικηγορία χωρίς να απαντήσει ποτέ στους τοπικούς εκπροσώπους φορέων για το τι μέλλει γενέσθαι με το νέο δικαστικό μέγαρο που διεκδικεί ο Βόλος. Ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή τις προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου. Αν δηλαδή έχει σκοπό να ανακατασκευάσει με κάποιον τρόπο το υφιστάμενο διατηρητέο κτίριο ή αν θα παραχωρηθεί κάποιο οικόπεδο, εντός ή εκτός του αστικού ιστού, για την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου.

Πόλεις με πληθυσμό λίγων χιλιάδων κατοίκων σε διάφορες γωνιές της χώρας έχουν αποκτήσει εδώ και χρόνια αξιοπρεπέστατες δικαστικές υποδομές. Στον Βόλο το συγκεκριμένο θέμα, όπως και μια σειρά άλλων κορυφαίων διεκδικήσεων της περιοχής, χρονίζει με ευθύνη και της τοπικής κοινωνίας, που είχε τις ευκαιρίες της να αποκτήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό δικαστικό μέγαρο. Αυτές οι ευκαιρίες ουδέποτε αξιοποιήθηκαν, με τα αποτελέσματα εκείνων των επιλογών να ταλαιπωρούν σήμερα δικαστές, δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους και πολίτες.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου πρέπει να επιδιώξει να συναντηθεί άμεσα με τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη θέση της ως προς τη συγκεκριμένη διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας. Από αυτή τη συνάντηση δεν πρέπει πάντως να προκύπτουν πολλές προσδοκίες, εφόσον το αρμόδιο υπουργείο δεν είναι ακόμη σε θέση να διευθετήσει ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με βασικές ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων, ενώ και η γραφειοκρατία, που δεν επιτρέπει την έγκαιρη ολοκλήρωση εργολαβίας ύψους 23.000 ευρώ, υπενθυμίζει πόσο μακρύς και δύσβατος είναι ο δρόμος μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις για την οριστική επίλυση του εκρηκτικού κτιριακού προβλήματος στο Πρωτοδικείο Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου