H δυσοσμία στον Βόλο και η απροθυμία των φορέων να συνεργαστούν

h-δυσοσμία-στον-βόλο-και-η-απροθυμία-των-380587

Χωρίς ένα ενιαίο μέτωπο η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην κεντρική εξουσία, που νομοθετεί ως προς την αδειοδότηση των βιομηχανικών μονάδων και ως προς την καύσιμη ύλη, που επιλέγουν για την παραγωγή ενέργειας

Η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα της έντονης δυσοσμίας στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου αποτελεί ακόμη μια αποσπασματική κίνηση από τους εκπροσώπους φορέων της πόλης, που το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιούνται ο ένας μετά τον άλλον μήπως και δοθούν ουσιαστικές και συγκεκριμένες απαντήσεις σε όσους ανησυχούν και στους υπόλοιπους, οι οποίοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, ευρισκόμενοι σε κατάσταση σύγχυσης.

Το πλέον δυσάρεστο στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι ότι ίσως υπάρχει κάτι επιβαρυντικό στον αέρα που αναπνέουν οι Βολιώτες. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό είναι το γεγονός ότι σχεδόν ένα χρόνο τώρα οι θεσμικοί εκπρόσωποι φορέων της πόλης αδυνατούν να συνεννοηθούν για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου, που θα θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα προς τους αρμόδιους και θα διεκδικήσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε ένα θέμα, το οποίο αφορά ευθέως στη δημόσια υγεία.

Χωρίς ένα ενιαίο μέτωπο η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να ασκήσει πίεση στην κεντρική εξουσία, που νομοθετεί ως προς την αδειοδότηση των βιομηχανικών μονάδων και ως προς την καύσιμη ύλη που επιλέγουν για την παραγωγή ενέργειας. Χωρίς ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο οι Βολιώτες δεν είναι δυνατόν να «στριμώξουν», μέσω των θεσμικών εκπροσώπων τους, τις υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια ελέγχων, έτσι ώστε να δώσουν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Χωρίς ένα πλαίσιο δράσης, που δεν θα αγγίζει τα όρια της γραφικότητας και δεν θα έχει ξεσπάσματα τραμπουκισμού και παραβατικότητας, η τοπική κοινωνία δεν θα αντιμετωπιστεί ποτέ με σοβαρότητα από την κεντρική εξουσία και δεν θα αποκτήσει θέση ισότιμου συνομιλητή στις συσκέψεις, που δρομολογούνται με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Η δέσμη μέτρων, που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας για τον εντοπισμό του υπεύθυνου για την έντονη δυσοσμία, είναι η μοναδική εναλλακτική λύση των Βολιωτών. Η συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια μετρήσεων και η υιοθέτηση πρωτοποριακών επιστημονικών μεθόδων, μήπως και προκύψουν υπεύθυνες απαντήσεις για την προέλευση της δυσοσμίας και το πιο σημαντικό για τον αν αυτή είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, αποτελούν για την τοπική κοινωνία τις μοναδικές πιθανότητες υπεύθυνης ενημέρωσης σε ένα θέμα που η παραφιλολογία, η ανευθυνότητα, η κινδυνολογία και τα σενάρια τρόμου κυριαρχούν τους τελευταίους μήνες.

Αν στο μεταξύ η τοπική κοινωνία αποκτήσει το αρραγές μέτωπο που επιβάλλουν οι περιστάσεις, αν καταφέρουν να συνεργαστούν οι φορείς και τα πρόσωπα που μέχρι στιγμής διαγκωνίζονται και αν ομονοήσουν σε ένα κοινό σχέδιο πρωτοβουλιών οι εκπρόσωποι των πολιτών, τότε υπάρχουν περιθώρια για έναν απευθείας και ουσιαστικό διάλογο με την κεντρική εξουσία, που κάποια στιγμή οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ευαίσθητα ζητήματα της δημόσιας υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου