Απαραίτητες προϋποθέσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη

απαραίτητες-προϋποθέσεις-για-την-περ-385353

Περίσσεψαν τα χαμόγελα, οι φιλοφρονήσεις και ο ενθουσιασμός στην πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους περιφερειάρχες της χώρας. Το κλίμα ήταν άριστο και κανείς από τους 11 «γαλάζιους» περιφερειάρχες ή τους δύο συναδέλφους τους, που εξελέγησαν εκτός σημαίας της ΝΔ, δεν θέλησε να χαλάσει την όμορφη ατμόσφαιρα, θέτοντας ζητήματα που μπορεί να ενοχλήσουν την κεντρική εξουσία.

Αλλωστε ήταν η πρώτη συνάντηση ανάμεσα στη νέα κυβέρνηση και τους 13 νεοεκλεγέντες ή επανεκλεγέντες περιφερειάρχες. Στην επόμενη, ωστόσο, που θα γίνει μετά από δύο μήνες, πρέπει να τεθούν τα ζητήματα της καθυστέρησης στην υλοποίηση των δημοσίων έργων και το μείζον πρόβλημα με τους όρους των διαγωνισμών, που το ισχύον νομικό πλαίσιο επιτρέπει τεράστιες εκπτώσεις από τους υποψηφίους αναδόχους, χωρίς παράλληλα να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των εργολαβιών.

Περιμένουμε δηλαδή από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να θέσει μετ’ επιτάσεως στον πρωθυπουργό τα θέματα, που αναδείκνυε με κάθε αφορμή το προηγούμενο διάστημα αναφορικά στο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο δεν επιτρέπει την ταχεία εκκίνηση έργων με μείζονα χαρακτήρα για τις τοπικές κοινωνίες. Η πολυνομία και η δαιδαλώδης γραφειοκρατία, που κυριαρχούν στους δημόσιους διαγωνισμούς, ευθύνονται για τις πολύμηνες καθυστερήσεις που μπορεί να προκύψουν στην έναρξη υλοποίησης των έργων.

Στην περιοχή μας υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα με έργα υψίστης σημασίας, που ήταν αδύνατο να ξεκινήσουν γρήγορα επειδή έπρεπε να προηγηθούν προεγκρίσεις, εγκρίσεις και αποφάσεις υπηρεσιακών παραγόντων και ελεγκτικών θεσμικών οργάνων. Αν, δε, προκύψει θέμα ενστάσεων από τους υποψηφίους εργολάβους, τότε οι καθυστερήσεις ξεπερνούν και τους 12 μήνες, με ό,τι αυτό θα μπορεί να σημαίνει για τις τοπικές κοινωνίες.

Ακόμη όμως και όταν ξεκινά ένα δημόσιο έργο, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δικλίδες ασφαλείας για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωσή του. Σε πολλές περιπτώσεις οι ανάδοχοι καθυστερούν, επικαλούμενοι διάφορες αιτιάσεις, ενώ όταν προκύπτουν οικονομικά προβλήματα τα έργα σταματούν και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει τον χρόνο επανεκκίνησής τους, όταν μάλιστα κηρυχθεί έκπτωτος ο ανάδοχος.

Για να φτάσουμε εκεί προηγούνται ανυπέρβλητα οικονομικά εμπόδια, που σχεδόν πάντα προκαλούνται από τα τεράστια ποσοστά εκπτώσεων που προσφέρουν οι τεχνικές εταιρείες, προκειμένου να κερδίσουν διαγωνισμό. Στην πορεία διαπιστώνουν ότι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και εγκαταλείπουν τα εργοτάξια, αφήνοντας μετέωρες τις τοπικές κοινωνίες. Ολα αυτά προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομική δραστηριότητα και επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη, στην οποία η χώρα μας προσβλέπει προς το παρόν μόνο μέσω των δημοσίων έργων.

Οι περιφερειάρχες είναι άριστοι γνώστες της κατάστασης και πρέπει να θέσουν τα προβλήματα στη νέα κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα ενισχύσει τον ρόλο των Περιφερειών και θα νομοθετήσει για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διοικητική τους αυτοτέλεια. Αναμένουμε λοιπόν από την επόμενη κιόλας συνάντηση των δύο πλευρών χειροπιαστά δείγματα γραφής, έτσι ώστε οι τοπικές οικονομίες να δουν με τη σειρά τους απτά θετικά αποτελέσματα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου