Το πρώτο ψέμα της νέας κυβέρνησης

το-πρώτο-ψέμα-της-νέας-κυβέρνησης-387864

Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ αποτελεί το πρώτο ψέμα της νέας κυβέρνησης. Είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές, όταν θα έθετε σε εφαρμογή το σχέδιό της για τη διάσωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και τελικά προκύπτει ότι οι λογαριασμοί, που θα εκδοθούν το προσεχές διάστημα, θα είναι αυξημένοι κατά 2,5 ευρώ τον μήνα, δηλαδή κατά 5 ευρώ το δίμηνο, οπότε και εκδίδονται.

Ακόμη και λίγες ημέρες πριν, όταν δηλαδή είχε δημοσιοποιηθεί το σχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ, ο αρμόδιος υπουργός δεσμευόταν ότι οι όποιες ανατιμήσεις στα τιμολόγια δεν θα επηρεάσουν τους καταναλωτές και πως θα απορροφούνταν από τη μείωση του ΦΠΑ, που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και αδιαμφισβήτητες για την οριακή κατάσταση, στην οποία έφτασε η ΔΕΗ. Η δική της αδράνεια και η αδιαφορία ως προς τη λήψη μέτρων για την προστασία της επιχείρησης οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού τη ΔΕΗ και προκάλεσαν τις αυξήσεις, που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Η νέα κυβέρνηση ευθύνεται για το ψέμα που είπε στους καταναλωτές και για τις προσδοκίες που καλλιέργησε, ότι δηλαδή δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι πολίτες από την εφαρμογή του σχεδίου σωτηρίας της ΔΕΗ. Οι μεγαλόσχημες ανακοινώσεις και οι κατηγορηματικές δεσμεύσεις για εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, που οφείλουν τη μερίδα του λέοντος στη ΔΕΗ, έμειναν στα χαρτιά και για μια ακόμη φορά καλείται να πληρώσει τα σπασμένα ο συνεπής καταναλωτής, που ούτε οφειλές έχει, ούτε επιβαρύνει την επιχείρηση, ούτε λειτουργεί σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Η κυβέρνηση τον τιμωρεί, αυξάνοντας τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και περικόπτοντας ακόμη περισσότερο την έκπτωση συνέπειας για την εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών.

Η νέα κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές του Ιουλίου λόγω και της αναξιοπιστίας των προκατόχων της. Τα ψέματα, που είπαν κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής τους στο τιμόνι της χώρας, προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ και την ξεκάθαρη ήττα του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Η νέα κυβέρνηση άρχισε τα ψέματα προτού καν συμπληρωθούν δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Αυτά είναι άσχημα δείγματα γραφής, που δυσαρεστούν τους πολίτες, τους απογοητεύουν και κλονίζουν την εμπιστοσύνη τους σε έναν πολιτικό φορέα, που τα τελευταία χρόνια επικέντρωσε την αντιπολιτευτική του στρατηγική στο έλλειμμα αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ και των συνοδοιπόρων του στην εξουσία. Η πολιτική κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης πρέπει να διδάξει σε εκείνους που τη διαδέχτηκαν ότι όποιος εξαπατά τον λαό αργά ή γρήγορα τιμωρείται. Ακόμη και αν διαθέτει σχετικά ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου