Οι προσδοκίες των πολιτών από τα νέα δημοτικά συμβούλια

οι-προσδοκίες-των-πολιτών-από-τα-νέα-δη-389149

Οι δημοτικές αρχές, που αναδείχτηκαν από τις εκλογές του περασμένου Μάη, ανέλαβαν πλέον καθήκοντα και τα καινούργια δημοτικά συμβούλια, μετά τις διαδικασίες συγκρότησής τους σε σώμα, αναμένεται να συγκληθούν για πρώτη φορά με τη νέα τους σύνθεση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Ο νόμος του «Κλεισθένη» για την τοπική αυτοδιοίκηση έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση των συσχετισμών ανάμεσα στις δημοτικές αρχές και τις μειοψηφίες, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του δήμου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για σημαντικά ζητήματα.

Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, ωστόσο χωρίς συναινέσεις και διάθεση συνεργασίας δεν πρόκειται τα νέα δημοτικά συμβούλια να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών.

Στις περιπτώσεις των δημοτικών συμβουλίων που η δημοτική αρχή έχει ξεκάθαρη πλειοψηφία, όπως στον Δήμο Βόλου, οι συνέργειες και η σύνθεση των απόψεων δεν αποτελούν ζητούμενα, πολύ περισσότερο αν αναλογιστούμε το πολεμικό κλίμα της προηγούμενης πενταετίας στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του Βόλου, καθώς επίσης και τις πληγές που άνοιξε η προεκλογική περίοδος του περασμένου Μαΐου στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων που εξελέγησαν στο δημοτικό συμβούλιο.

Από τα πρώτα δείγματα δημιουργείται μια κάποια αισιοδοξία ότι σε αυτή τη θητεία το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θα λειτουργήσει υπό διαφορετικές συνθήκες. Οτι δηλαδή θα εκλείψουν οι φαιδρότητες, οι χυδαιολογίες, οι αποχωρήσεις, οι λεκτικές αντιπαραθέσεις εκτός ορίων, οι απειλές χειροδικίας, οι φαντάροι και τα πεπόνια… Είναι στο χέρι των μελών των παρατάξεων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, καθώς βέβαια και στο χέρι του νέου προεδρείου να μην επαναληφτούν στιγμιότυπα που εξέθεσαν την πόλη και τους δημότες τα προηγούμενα χρόνια.

Το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή έχει εξασφαλίσει μια πανίσχυρη πλειοψηφία και δεν χρειάζεται τη συναίνεση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για να περάσει διάφορα θέματα, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναζητήσει ευρύτερες συνεργασίες. Το γεγονός ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης απέτυχαν παταγωδώς τη βραδιά των δημοτικών εκλογών και εξασφάλισαν μια ισχνή εκπροσώπηση στο νέο δημοτικό συμβούλιο δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρατήσουν στείρα αντιπολιτευτική στάση, λέγοντας «όχι» σε όλα.

Οι πολίτες που έστειλαν και τους μεν και τους δε στο δημοτικό συμβούλιο περιμένουν δουλειά, αποτελεσματικότητα και νηφάλια αντιμετώπιση των ανοικτών ζητημάτων της πόλης με γνώμονα το καλό του Βόλου και μόνο. Ολα τα υπόλοιπα δεν ενδιαφέρουν την κοινωνία. Τα όποια απωθημένα της προεκλογικής περιόδου, είτε από τη μια, είτε από την άλλη πλευρά, δεν έχουν θέση στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου. Αυτοί που τα κουβαλούν μέσα τους ας τα αφήσουν έξω από το δημαρχείο. Για το καλό της πόλης περισσότερο…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου