Θετικά και αρνητικά σημάδια της καινούργιας κυβέρνησης με φόντο μία νέα παγκόσμια ύφεση

θετικά-και-αρνητικά-σημάδια-της-καινο-390580

Η πολιτική αλλαγή, που επαγγέλλεται η ΝΔ, πρέπει να ξεκινήσει από το πεδίο της πολιτικής ηθικής. Αυτό αποτελούσε κυρίαρχο ζητούμενο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και την άνετη επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υστερα από μια μακρά περίοδο κοινωνικής, πολιτικής και πολιτισμικής απαξίωσης και αμέσως μετά την κάτι παραπάνω από προβληματική διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους κατά καιρούς συμμάχους του, η ελληνική κοινωνία διψά για αλλαγή πορείας, για επιστροφή στην ομαλότητα, σε όλες τις εκφάνσεις του βίου, μακριά από επικίνδυνους πειραματισμούς και ιδεολογικές εμμονές.

Ωστόσο, όσο περνά ο καιρός πυκνώνουν τα δείγματα, που φανερώνουν ότι η νέα κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί πως πέραν της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την περίφημη επένδυση στο Ελληνικό και του πολυδιαφημισμένου ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, βαρύνουσα σημασία έχει η εικόνα της από πλευράς πολιτικής ηθικής και πολιτικών προτύπων. Οι ψηφοφόροι, που επέδειξαν εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και κατέστησαν αυτοδύναμη κυβέρνηση τη ΝΔ, επιθυμούν ένα πραγματικά διαφορετικό ύφος και ήθος στην άσκηση της εξουσίας, με κυρίαρχα στοιχεία την απόρριψη παρωχημένων πολιτικών μεθόδων, την αξιοκρατία και τη σεμνότητα. Για αυτό άλλωστε και καταδίκασαν με την ψήφο τους την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κοινωνία αναμένει τάχιστες λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα, όπως η επιβίωση της ΔΕΗ και η απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ασφαλώς δεν μένει καθόλου ικανοποιημένη από την επίρριψη ευθυνών στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα για τα κακώς κείμενα, είτε στο θέμα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, είτε στο αντίστοιχο της ακτοπλοϊκής απομόνωσης της Σαμοθράκης.

Επίσης, οι πολίτες αναμένουν αγωνιωδώς μέτρα και αποφάσεις, που θα βελτιώσουν αισθητά και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα το βιοτικό τους επίπεδο και ασφαλώς όχι διορισμούς συμβούλων πάσης φύσεως και δημοσιογράφων, που καλούνται να επικοινωνήσουν αποτελεσματικά το όποιο έργο της κυβέρνησης. Οι πολίτες αναμένουν από τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος σωφροσύνη, ταπεινότητα και εγκράτεια.

Ο πρωθυπουργός πάντως, μετά τις συναντήσεις του με τους ηγέτες των δύο ισχυρότερων ευρωπαϊκών οικονομιών και τις ανακοινώσεις για την πλήρη άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές, επικεντρώνεται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για την άμεση προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου στη Βουλή και του δεύτερου φορολογικού νομοσχεδίου περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Υψηλή πολιτική και καθημερινότητα του πολίτη είναι το δίπτυχο της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα και στην κανονικότητα της καθημερινότητας με την αποτελεσματική λειτουργία του κράτους αποτελούν προμετωπίδα της πρωθυπουργικής στρατηγικής.

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, στοχεύει στην επιτάχυνση της προσπάθειας για επιστροφή σε ρυθμούς ανάπτυξης, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Αυτό μπορεί να γίνει με τη μείωση των διοικητικών περιορισμών και την ταχύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων. Η προώθηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και οι κινήσεις που ξεμπλοκάρουν επενδύσεις, όπως η υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων για το Ελληνικό, αποτελούν για την κυβέρνηση βασικό επιχείρημα στις επαφές με τους θεσμούς, αλλά και στις συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Στη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε διεξοδικά το σχέδιό του για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 20% μέχρι το 2020. Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα κατατεθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βουλή και αφού στο ενδιάμεσο διάστημα θα έχουν διαφανεί οι προοπτικές της οικονομίας και η πορεία των εσόδων μετά τις πρόσφατες ευνοϊκές ρυθμίσεις για πολίτες και επιχειρήσεις. Ο πρωθυπουργός θεωρεί πως η υλοποίηση του φιλοεπενδυτικού, αναπτυξιακού σχεδίου θα ενισχύσει τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς για φέτος ο στόχος δεν μπορεί να αλλάξει.

Η πλήρης άρση των capital controls προφανώς είναι μια ιδιαίτερα θετική και αναμενόμενη, εδώ και μήνες, εξέλιξη, καθώς είχε γίνει η σχετική προεργασία. Θα δώσει σίγουρα άλλη ώθηση στην ελληνική οικονομία. Ομως, πέρα από την άρση υπάρχουν τα προειδοποιητικά μηνύματα, που φθάνουν από το εξωτερικό και ελάχιστα απασχολούν την κυβέρνηση. Μια νέα οικονομική κρίση και παγκόσμια ύφεση είναι προ των πυλών. Το λένε και το γράφουν οι ειδικοί, το αναλύουν οι οικονομολόγοι. Πολλά τα ρεπορτάζ και οι αναλύσεις από τα πιο μεγάλα και έγκυρα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία εστιάζουν στα κακά νέα που έρχονται από πέντε οικονομίες, που ανήκουν στις 20 μεγαλύτερες του κόσμου, μεταξύ των οποίων αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Στην Ελλάδα το πολιτικό σύστημα δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Και το 2008, όταν η κρίση θέριευε στις ΗΠΑ, εδώ λέγαμε ότι έχουμε οικονομία θωρακισμένη. Μόνο που η κατάσταση ήταν διαφορετική και η χώρα οδηγήθηκε σε τρία μνημόνια. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση των capital controls. Δεν θέλησε όμως να σταθεί στην παγκόσμια ύφεση που έρχεται, καθώς μια τέτοια συζήτηση χαλά το συνολικό κλίμα ευφορίας. Ακόμα και ο ΣΕΒ στην ανακοίνωσή του για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν αναφέρθηκε στα σήματα κινδύνου που φθάνουν και εστίασε στην υλοποίηση των αναγκαίων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων.

Η ιστορία μάς έχει αποδείξει ότι οι οικονομικές κρίσεις επαναλαμβάνονται και το ζητούμενο είναι τι μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, που κόστισαν πολύ ακριβά. Τα μείζονα ερωτήματα είναι: Εχει αντοχές η ελληνική οικονομία; Είναι θωρακισμένη όπως πρέπει; Οι ειδικοί λένε πως όχι και φοβούνται το ξέσπασμα της νέας παγκόσμιας ύφεσης και των επιπτώσεών της.

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δείχνουν να αφήνουν παγερά αδιάφορους τους αρμόδιους. Αλλωστε δεν πρέπει να χαλάσει το πανηγυρικό κλίμα της άρσης των capital controls. Ας προσγειωθούμε όμως γρήγορα στην πραγματικότητα και ας εκπονήσουμε σχέδιο δράσης για τη θωράκιση της οικονομίας μας, που μόλις βγήκε από την εντατική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου