Tα θέματα του περιβάλλοντος δεν μπορεί να τα λύσει η Δικαιοσύνη

tα-θέματα-του-περιβάλλοντος-δεν-μπορεί-392188

Υπό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, το έργο των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο και σε μεγάλο βαθμό ατελέσφορο

Μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους η άποψη του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ότι μείζονα ζητήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες, δεν πρέπει να παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Ο ρόλος της είναι διαφορετικός, όπως διαφορετικός είναι ο θεσμικός ρόλος των αρμόδιων οργάνων της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά στο θέμα της αέριας ρύπανσης.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη από την αντιπεριφερειάρχη και η ανάλογη ενέργεια που προγραμματίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας την ερχόμενη Δευτέρα δεν είμαστε διόλου βέβαιοι ότι μπορούν να αποφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες κινήσεις, που κατέληξαν στο αρχείο, αφήνοντας αναπάντητα καίρια ερωτήματα ως προς το μείζον θέμα της αέριας ρύπανσης στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Η κεντρική εξουσία με το νομοθετικό της έργο και η αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού με τα θεσμοθετημένα όργανά της και τον ελεγκτικό μηχανισμό που διαθέτει έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα θέματα της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις βιομηχανίες. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις οφείλουν να νομοθετούν με αποκλειστικό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αν το νομοθετικό τους έργο κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση και αν οι αποφάσεις τους προκαλούν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες τότε μπορούν να προκύψουν καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνει ο Βόλος τα τελευταία δύο χρόνια.

Υπό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, το έργο των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο και σε μεγάλο βαθμό ατελέσφορο. Κι αυτό γιατί είτε δεν υπάρχει το απαιτούμενο στελεχιακό δυναμικό, είτε η ισχύουσα νομοθεσία λύνει τα χέρια των επιχειρήσεων και δένει τα αντίστοιχα των ελεγκτικών μηχανισμών, είτε η έλλειψη τεκμηριωμένης και αντικειμενικής ενημέρωσης για το τι τελικά ισχύει σε φλέγοντα θέματα, όπως η καύση εναλλακτικών καυσίμων στη βιομηχανική δραστηριότητα. Ο τελευταίος παράγοντας έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην περίπτωση του Βόλου, που κυριαρχούν τους τελευταίους μήνες ακραίες φωνές, οι οποίες καλλιεργούν κλίμα τρόμου και δυσφημούν την πόλη.

Αυτές οι φωνές τροφοδοτούνται από τα αναπάντητα ερωτήματα, που πολλαπλασιάζονται και αναπαράγονται με ανεξέλεγκτο ρυθμό, επειδή ακριβώς οι ελεγκτικές αρχές αδυνατούν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις στις καλοπροαίρετες και κακοπροαίρετες ανησυχίες. Αυτές οι φωνές, επίσης, αυξάνουν την πίεση σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, που με τη σειρά τους επιλέγουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ελπίζοντας πως η δικαστική εξουσία θα καταφέρει να ξεμπλέξει αυτό το κουβάρι.

Απαντες εύχονται να αποδώσει καρπούς αυτή τη φορά η εισαγγελική εμπλοκή στο θέμα της αέριας ρύπανσης στον Βόλο. Ωστόσο, τα δεδομένα δεν δημιουργούν αισιοδοξία, ενώ όσοι «ανησυχούν» για τους δικούς τους ιδιοτελείς λόγους είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν το κλίμα σύγχυσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα παραμείνει, παρά τη νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου