Οι ευθύνες των διοικούντων και των πολιτών για την έλλειψη νερού

οι-ευθύνες-των-διοικούντων-και-των-πολ-393509

Για ακόμη μια χρονιά θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε στα δεδομένα, που θέτει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, προκειμένου να μην πούμε το νερό νεράκι

Η διαχρονική αδυναμία των δημοτικών αρχών του Βόλου να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας, σε συνδυασμό με τη λανθασμένη νοοτροπία των πολιτών περί διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, φέρνουν τους κατοίκους του πολεοδομικού συγκροτήματος ξανά αντιμέτωπους με το φάσμα της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων νερού.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί οι Βολιώτες. Ολα τα τελευταία χρόνια, όταν τελειώνει ο Αύγουστος και πλησιάζει το φθινόπωρο τα αποθέματα του νερού στις δεξαμενές των υδραγωγείων μειώνονται, η κατανάλωση αυξάνεται, καθώς επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι περισσότεροι, ενώ οι καιρικές συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν την προσπάθεια αύξησης των υδατικών αποθεμάτων.

Για ακόμη μια χρονιά θα πρέπει λοιπόν να προσαρμοστούμε στα δεδομένα, που θέτει η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης, προκειμένου να μην πούμε το νερό νεράκι. Ηδη ξεκίνησαν να εφαρμόζονται τα μέτρα εξοικονόμησης νερού με τη διακοπή του ποτίσματος πάρκων και γηπέδων από το δίκτυο της ύδρευσης, ενώ τα βράδια η πίεση στο δίκτυο μειώνεται και από τα μεσάνυκτα μέχρι το ξημέρωμα υποχωρεί ακόμη περισσότερο.

Από τη στιγμή πάντως που ο σχεδιασμός για την οργανωμένη διαχείριση του νερού βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο μελετών, χωρίς να έχει καν συγκεκριμενοποιηθεί από ποια χρηματοδοτικά προγράμματα θα εξευρεθούν οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι για την υλοποίηση των προβλεπόμενων παρεμβάσεων υποδομής, οι πολίτες καλούνται να επιδείξουν υπευθυνότητα και να συμμορφωθούν στις υποδείξεις των αρμοδίων.

Ο περιορισμός και γιατί όχι η πλήρης κατάργηση της χρήσης λάστιχου για το πότισμα των λουλουδιών και το πλύσιμο αυλών και πεζοδρομίων παραμένει η βασικότερη παράμετρος στην προσπάθεια εξοικονόμησης νερού. Αν σταματήσουν οι νοικοκυρές και όχι μόνο να σπαταλούν χωρίς λόγο το νερό και αντιληφτούν ότι σε δύσκολες από πλευράς επάρκειας υδάτινων αποθεμάτων περιόδους προέχει η εξοικονόμησή του, τότε θα έχει γίνει ένα καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της προστασίας του πιο σημαντικού δημόσιου αγαθού.

Αν παράλληλα επανεκκινήσουν σύντομα και ολοκληρωθούν τα έργα για την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης, που σταμάτησαν και για τους γνωστούς λόγους, τότε οι απώλειες θα περιοριστούν στο ελάχιστο και η πόλη δεν θα αγωνιά όταν τελειώνει το καλοκαίρι ότι μαζί του θα τελειώσουν και τα υδατικά αποθέματα.

Η σωστή διαχείριση του νερού με την υλοποίηση ενός στοχευμένου προγραμματισμού, που θα προβλέπει την κατασκευή έργων υποδομής, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, έπρεπε να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων των δημοτικών αρχών. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ και τώρα καλούνται η πόλη και οι κάτοικοί της να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Μέχρι να βρέξει, λοιπόν, ας ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες της ΔΕΥΑΜΒ για εξοικονόμηση του νερού και ας φροντίσουμε με τη στάση μας να μη βρεθούν αντιμέτωπες με ανάλογες καταστάσεις οι επόμενες γενιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου