Εξαντλείται η υπομονή των νοσοκομειακών γιατρών

εξαντλείται-η-υπομονή-των-νοσοκομεια-397094

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας είχε συμπληρώσει χθες το πρωί τέσσερα συνεχόμενα 24ωρα εφημερίας στο Αχιλλοπούλειο. Πολλοί συνάδελφοί του βρίσκονται στην ίδια ή ακόμη και σε χειρότερη μοίρα, καθώς αναγκάζονται να εργάζονται σε εξαντλητικά ωράρια, προκειμένου να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δύο μήνες από τότε που ανέλαβε καθήκοντα η νέα κυβέρνηση. Απαντες στο Αχιλλοπούλειο, γιατροί και νοσηλευτές, αναμένουν τις κινήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να στελεχωθούν οι κλινικές και τα τμήματα του νοσοκομείου Βόλου με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι αντοχές του εναπομείναντος προσωπικού είναι εξαιρετικά περιορισμένες και η υπομονή του έχει σχεδόν εξαντληθεί, καθώς εισπράττει υποσχέσεις για μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Από την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν ανακοινωθεί χιλιάδες μόνιμες προσλήψεις στη δημόσια υγεία, χωρίς βέβαια να γίνουν ποτέ πράξη οι σχετικές ανακοινώσεις.

Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών επιδεικνύουν ανοχή στη νέα κυβέρνηση, που επίσης υποσχέθηκε προσλήψεις στη δημόσια υγεία, ωστόσο δεν είναι διατιθέμενοι να περιμένουν για πάντα, προκειμένου να κινηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες και να φορέσουν τη λευκή μπλούζα οι νέοι μόνιμοι συνάδελφοί τους στο Αχιλλοπούλειο.

Σχεδόν 30 νέους μόνιμους γιατρούς χρειάζεται αυτή την περίοδο το νοσοκομείο του Βόλου για να λειτουργήσουν όπως πρέπει οι κλινικές και τα υπόλοιπα τμήματά του. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης τουλάχιστον έξι έμπειροι γιατροί, κάτι που σημαίνει ότι οι ελλείψεις και οι ανάγκες θα μεγιστοποιηθούν.

Το φετινό καλοκαίρι οι άδειες και τα ρεπό βγήκαν με εξαιρετική δυσκολία. Το ιατρικό προσωπικό κατάφερε να λάβει ολιγοήμερη άδεια, όπως και το αντίστοιχο νοσηλευτικό του νοσοκομείου Βόλου. Το φθινόπωρο θα βρει το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα με τα ίδια προβλήματα. Οι ελλείψεις θα παραμένουν και οι αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών θα έχουν ελαχιστοποιηθεί.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να τρέξει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του προγράμματος προσλήψεων 16 μόνιμων γιατρών, που έχουν ανακοινωθεί από τον περασμένο Μάιο. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις πήγαν πίσω τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τώρα όμως δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αυτές οι προσλήψεις πρέπει να γίνουν άμεσα και να συνοδευτούν από επιπρόσθετο αριθμό μόνιμου ιατρικού προσωπικού. Διαφορετικά η νέα κυβέρνηση θα κινδυνεύει να απολέσει με το «καλημέρα» ένα σημαντικό πλεονέκτημα, αυτό της αξιοπιστίας και της συνέπειας μεταξύ λόγων και πράξεων.

Ο ευαίσθητος τομέας της δημόσιας υγείας δεν χρειάζεται ακόμη μια αναξιόπιστη κυβέρνηση. Ούτε μια ηγεσία στο αρμόδιο υπουργείο, που θα κάνει ανακοινώσεις, τις οποίες ποτέ δεν θα υλοποιεί. Οι προηγούμενοι, που χαρακτηρίζονταν από αναξιοπιστία, τιμωρήθηκαν στις πρόσφατες εκλογές και πήγαν σπίτι τους…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου