Απαράδεκτες πολιτικές συμπεριφορές

απαράδεκτες-πολιτικές-συμπεριφορές-417584

Δύο περιστατικά με αρνητικούς πρωταγωνιστές, ισάριθμα κορυφαία πολιτικά στελέχη, το ένα από την πλευρά της νέας κυβέρνησης και το άλλο από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχονται να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας μας πρέπει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμη, προκειμένου να πάψει να προκαλεί με τη συμπεριφορά του και να αποτελέσει πρότυπο όχι μόνο για το πολιτικό σύστημα, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας.

Οι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί του νέου υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή για όσους δεν πληρώνουν εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η προκλητική φωτογραφία του Παύλου Πολάκη στο καφενείο της Βουλής να καπνίζει μαζί με άλλους «συντρόφους» του, δείχνουν αφενός δυσκολία αντίληψης για την οδυνηρή πραγματικότητα πολλών συμπολιτών μας και αφετέρου έλλειψη σεβασμού στους νόμους για μείζονα θέματα, όπως είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ο νεόκοπος υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε «αποβράσματα» όσους δεν κόβουν εισιτήριο στα ΜΜΜ, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Σίγουρα, μεταξύ εκείνων που δεν πληρώνουν εισιτήριο υπάρχουν οι κατά συνείδηση τζαμπατζήδες, οι οποίοι ενώ έχουν τη οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν το αντίτιμο του 1,40 ευρώ, επιλέγουν τη λαθρεπιβίβαση.

Οι περισσότεροι, ωστόσο, δεν πληρώνουν για αντικειμενικούς λόγους. Επειδή υπολογίζουν και το τελευταίο λεπτό του ευρώ από τον πενιχρό μισθό τους. Επειδή σκέφτονται ότι αν ξοδέψουν 1,40 ευρώ για το εισιτήριο θα στερηθούν το ψωμί για το καθημερινό τραπέζι. Είναι οι ίδιοι που στο σούπερ μάρκετ ψωνίζουν μόνο από τις προσφορές και ψάχνουν το φθηνότερο προϊόν, προκειμένου να κερδίσουν έστω λίγα λεπτά του ευρώ.

Τα θύματα της κρίσης είναι συνάνθρωποί μας με τεράστια οικονομικά και όχι μόνο αδιέξοδα. Δεν είναι αποβράσματα της κοινωνίας, όπως τους χαρακτήρισε ο συγκεκριμένος υπουργός, που προέρχεται από εύπορη οικογένεια και ποτέ δεν γνώρισε τι σημαίνει φτώχεια και ανέχεια. Αν ζήσει για μερικούς μήνες με τον κατώτατο μισθό, ίσως κατανοήσει τα προβλήματα των συμπολιτών του και πάψει να συμπεριφέρεται αλαζονικά.

Από την άλλη μεριά, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, γνωστός για την αγάπη του για το τσιγάρο και για την περιφρόνησή του στον αντικαπνιστικό νόμο, φωτογραφήθηκε προκλητικά στο καφενείο της Βουλής μαζί με νέους και παλιούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καπνίζουν, ενώ έχει τεθεί σε ισχύ από τη νέα κυβέρνηση ο αντικαπνιστικός νόμος.

Με αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά θέλησε αφενός να δείξει ότι είναι υπεράνω του νόμου και αφετέρου «έκλεισε το μάτι» στους πολίτες και τους καταστηματάρχες, που δεν έχουν σκοπό να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Η πολιτεία και οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υφίστανται θα δυσκολευτούν να εφαρμόσουν τη νομιμότητα, όταν οι ταγοί του έθνους δίνουν το κακό παράδειγμα και αδιαφορούν για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Επρεπε ήδη να έχει επιβληθεί το πρόστιμο των 500 ευρώ που προβλέπει ο αντικαπνιστικός νόμος στον κ. Πολάκη και στους «θεριακλήδες συντρόφους» του. Επρεπε ήδη ο Κ. Μητσοτάκης να έχει «τραβήξει το αφτί» του υπουργού Μεταφορών που υπερέβη τα εσκαμμένα και αγνόησε την πρωθυπουργική εντολή για σεμνότητα, χαμηλούς τόνους και δουλειά, χωρίς να προκαλείται η κοινή γνώμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου