Θα περιορίσει η νέα κυβέρνηση τον στρατό των μετακλητών;

θα-περιορίσει-η-νέα-κυβέρνηση-τον-στρα-429134

Μία από τις σημαντικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, που κατέθεσε η νέα κυβέρνηση στη Βουλή, είναι αυτή που αφορά στον περιορισμό των προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων στα υπουργικά γραφεία και τα αντίστοιχα των γενικών γραμματέων. Οι τελευταίοι μειώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά 30%, ενώ πλέον μειώνονται και οι μετακλητοί υπάλληλοι, που στα τέλη Μαΐου έφτασαν τους 2.700(!), εξαιτίας των αθρόων προσλήψεων, τις οποίες έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Με αδιαφανείς διαδικασίες και έχοντας ως βασικό στόχο την εξυπηρέτηση υμετέρων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, εγκαθίδρυσαν ένα νοσηρό καθεστώς πελατειακών σχέσεων στον πιο νευραλγικό τομέα του κρατικού μηχανισμού. Ατομα με αμφισβητήσιμα προσόντα και ανεπαρκείς γνώσεις, αλλά με πλούσιο κομματικό βιογραφικό, κατάφεραν να καταλάβουν θέσεις – κλειδιά σε υπουργεία και γενικές γραμματείες, χωρίς να μπορέσουν ποτέ να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Αντίθετα, αυτός ο κομματικός στρατός των καλοπληρωμένων μετακλητών υπαλλήλων διόγκωσε τις κρατικές δαπάνες και συνέβαλε καθοριστικά στην απόλυτη απαξίωση του συστήματος επιλογής στελεχών σε ό,τι αφορά στον κρατικό μηχανισμό. Αδέλφια, ξαδέλφια, ανίψια, κουμπάροι και συμπέθεροι βολεύτηκαν δίπλα σε υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, έχοντας ως βασικά «προσόντα» τη στενή συγγένεια με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος, την πλούσια δράση στις τοπικές οργανώσεις του κόμματος, καθώς και την αδιάλειπτη παρουσία σε κάποιο βουλευτικό γραφείο.

Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές τους, χαμηλότερος μισθός από 1.500 ευρώ δύσκολα μπορεί να βρεθεί και αυτό επιβεβαιώνεται και από το ετήσιο κόστος για το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων που προσελήφθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω από 56 εκατομμύρια ευρώ είναι το κόστος της ετήσιας μισθοδοσίας των μετακλητών, χωρίς να υπολογίζονται οι αμοιβές για την υπερωριακή τους απασχόληση.

Σύμφωνα με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ο κάθε υπουργός δικαιούται μέχρι εννέα μετακλητούς υπαλλήλους και ο υφυπουργός μέχρι έξι. Μέχρι πέντε μετακλητούς δικαιούται ο γενικός γραμματέας. Αυτοί οι αριθμοί είναι υψηλοί, αν λάβουμε υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας και το γενικότερο κλίμα δυσπιστίας και αμφισβήτησης, που κυριαρχεί στις τάξεις της κοινωνίας ως προς το θέμα των μετακλητών υπαλλήλων.

Αν, ωστόσο, οι προσλήψεις γίνουν με αξιοκρατικά κριτήρια και η μισθοδοσία τους ανταποκρίνεται στα οικονομικά της μεταμνημονιακής Ελλάδας, τότε τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν. Αν επίσης υπαχθεί σε καθεστώς αξιολόγησης και η προνομιούχος τάξη των μετακλητών υπαλλήλων, τότε η αποδοτικότητά τους θα βελτιωθεί, το παραγόμενο έργο θα είναι άμεσα μετρήσιμο και ουσιαστικό και οι κρατικές δαπάνες για τη μισθοδοσία τους θα πιάσουν τόπο. Αρκεί να μην υποκύψει και η νέα κυβέρνηση σε πιέσεις για την τακτοποίηση των «δικών της παιδιών», που έτρεξαν προεκλογικά, ώστε να στηρίξουν τον αγώνα υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι πλέον κατέχουν υπουργικά χαρτοφυλάκια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου