Ενας χρόνος μετά…

ενας-χρόνος-μετά-430387

Η χθεσινή μαύρη επέτειος της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, με τους 102 νεκρούς και τους σχεδόν 200 τραυματίες, μας υπενθυμίζει με τον πλέον οδυνηρό τρόπο την εγκληματική ολιγωρία και την απερίγραπτη ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει εγκαίρως μια επικίνδυνη φωτιά, που μετατράπηκε σε εκατόμβη θυμάτων, επειδή δεν υπήρχε σχέδιο ενημέρωσης του πληθυσμού και εκκένωσης της απειλούμενης κατοικημένης περιοχής.

Εναν ακριβώς χρόνο μετά τον εφιάλτη που βίωσαν οι κάτοικοι στο Μάτι και το εθνικό πένθος που βίωσε η χώρα, το χθεσινό μνημόσυνο δεν ήταν ένας απλός φόρος τιμής στους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, αλλά και μια εκκωφαντική υπενθύμιση για τις ευθύνες πολιτικών προσώπων και υπηρεσιακών παραγόντων που παραμένουν ατιμώρητοι, τη στιγμή που εξακολουθεί να απουσιάζει ο κατάλληλος σχεδιασμός προκειμένου να μην ξαναζήσουμε ανάλογες τραγικές καταστάσεις.

Να μην ξαναχαθούν ανθρώπινες ζωές, επειδή δεν μπόρεσαν να συνεννοηθούν οι αρμόδιοι φορείς. Να μην καταστραφούν ξανά περιουσίες και δασικές εκτάσεις, επειδή το κράτος στην κρίσιμη ώρα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις βασικές αρμοδιότητες και στα αυτονόητα καθήκοντά του.

Εναν χρόνο μετά το Πυροσβεστικό Σώμα παραμένει υποστελεχωμένο και με παλαιό εξοπλισμό. Το σύστημα έκτακτης ανάγκης 112 ακόμη δεν είναι απολύτως λειτουργικό, ενώ οι παρεμβάσεις που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αναφορικά στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων από την αυθαίρετη δόμηση, έμειναν στα λόγια. Ούτε καν οι καμένοι κορμοί των δέντρων, που άφησε πίσω της η καταστροφική φωτιά, δεν έχουν απομακρυνθεί από τα αποτεφρωμένα οικόπεδα. Ούτε οι οικοδομικές άδειες, που είχαν οι υποσχεθεί οι τότε κυβερνώντες στους κατοίκους της περιοχής που έχασαν στα σπίτια τους, έχουν εκδοθεί, ούτε ο πολεοδομικός κανονισμός άλλαξε, ούτε καν οι διαδικασίες δεντροφύτευσης στην κατεστραμμένη περιοχή ξεκίνησαν.

Λόγια, υποσχέσεις και μεγαλόπνοα σχέδια που έμειναν σε θεωρητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα έναν χρόνο μετά τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έζησε η χώρα μας σε καιρό ειρήνης να μην έχει αλλάξει τίποτα απολύτως. Η απουσία όλων ανεξαιρέτως των αρνητικών πρωταγωνιστών, κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, από το χθεσινό ετήσιο μνημόσυνο δείχνει πολλά. Οι ευθύνες όλων αυτών, που πριν από έναν χρόνο προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι δεν μπορούσε να έχει γίνει διαφορετική διαχείριση της κατάστασης, έχουν καταγραφεί και αποδειχθεί. Κάποιοι από αυτούς θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, οι υπόλοιποι κρίθηκαν πρόσφατα από τον λαό στις εθνικές κάλπες.

Αυτοί που τους διαδέχθηκαν στο τιμόνι της χώρας οφείλουν πρωτίστως να μην επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Οι αρχικές τους δεσμεύσεις δημιουργούν θετικές προσδοκίες, ωστόσο ορισμένες επιλογές προσώπων, όπως η τοποθέτηση του αντιστρατήγου Τσουβάλα, που αποπέμφθηκε από την ΕΛΑΣ μετά την τραγωδία στο Μάτι, στη θέση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης, προκαλούν εύλογα ερωτήματα και ανησυχίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου