Οι προϋποθέσεις επιστροφής στην πολιτική κανονικότητα

οι-προϋποθέσεις-επιστροφής-στην-πολι-434311

Του Γιώργου Λαμπράκη

Περισσότερες πράξεις, λιγότερα λόγια και συνεχή μάχη κατά του λαϊκισμού ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ΚΟ της ΝΔ, στην πρώτη του ομιλία ενώπιον των 158 βουλευτών. Ο πρωθυπουργός ζήτησε οι δημόσιες παρεμβάσεις των κυβερνητικών στελεχών και των βουλευτών του κόμματός του να είναι ουσιαστικές, να διατυπώνονται με σαφήνεια και επιχειρήματα οι κυβερνητικές θέσεις, να προάγεται ο διάλογος και να δίνονται πειστικές απαντήσεις στις αντίπαλες αιτιάσεις.

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κοινοβουλευτική του ομάδα να αφήσει στο περιθώριο τακτικές και πρακτικές, που «ναρκοθέτησαν» την πολιτική σκηνή του τόπου τα προηγούμενα χρόνια και «δηλητηρίασαν» την κοινωνία με εκβιαστικά διλήμματα, διχαστικό λόγο και συμπεριφορές, γεμάτες αλαζονεία και διάθεση ρεβανσισμού.

Η νέα κυβέρνηση και πρωτίστως η καινούργια σύνθεση της Βουλής καλούνται να επαναφέρουν το ήθος στην πολιτική. Να την αναβαθμίσουν στα μάτια του απλού πολίτη και να θέσουν τις βάσεις για τη συνολική αποκατάσταση της εικόνας της, μετά από μια οκταετία με αυταπάτες, άναρθρες κραυγές και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ποιότητα της Δημοκρατίας, η οποία αξίζει στον τόπο μας.

Η απουσία του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής από τα έδρανα της Βουλής αποτελεί μεγάλη νίκη του κοινοβουλευτισμού και ηχηρή απάντηση της κοινωνίας στις ακρότητες των χρυσαγιτών βουλευτών επί επτά και πλέον χρόνια, εντός και εκτός της εθνικής αντιπροσωπείας.

Οι πληγές του πολιτικού μας συστήματος δεν θα επουλωθούν βέβαια επειδή η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε στη Βουλή ή επειδή οι λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ έχασαν τις πρόσφατες εκλογές. Τα τραύματα που άνοιξαν στον κοινοβουλευτισμό και στην ελληνική κοινωνία εκείνοι που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην καθημερινότητα των Ελλήνων θα κλείσουν μόνο αν αντιληφθούν οι χαμένοι των εκλογών το πραγματικό μήνυμα, το οποίο τους έστειλαν οι ψηφοφόροι και αν οι νικητές της πρόσφατης εκλογικής μάχης δουλέψουν σκληρά, αποτελεσματικά και με ταπεινότητα για να επανέλθει η χώρα μας στην κανονικότητα.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει αν, για παράδειγμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τέως πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι το κόμμα του θα βγει ξανά στους δρόμους για να ξεσηκώσει την κοινωνία και να καλλιεργήσει κλίμα ανάλογο με αυτό της περιόδου από το 2010 μέχρι το 2014, όταν το φαινόμενο των «αγανακτισμένων» προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό και έστειλε στη Βουλή τυχάρπαστους λαϊκιστές, ακροδεξιούς και ακραίους εθνικιστές.

Επίσης, ο στόχος για επιστροφή στην κανονικότητα πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί, αν τα νεοεκλεγέντα κυβερνητικά στελέχη συνεχίσουν να ξημεροβραδιάζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, μηδενίζοντας το έργο των προκατόχων τους, απαξιώνοντας εθνικές υποδομές, όπως η ΔΕΗ, υπαναχωρώντας αναφορικά στις προτεραιότητες του νομοθετικού έργου της νέας κυβέρνησης, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο που «σπάει» σε δύο μέρη, υπό τον φόβο αντιδράσεων των θεσμών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου