Γέφυρα ακούν και γέφυρα δεν βλέπουν

γέφυρα-ακούν-και-γέφυρα-δεν-βλέπουν-435546

Εδώ και 35 χρόνια θεσμικοί φορείς της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο υπόσχονται ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του ιδρύματος θα επιλυθεί και επί 35 χρόνια επαναλαμβάνεται ο ίδιος τραγέλαφος

Του Γιώργου Λαμπράκη

Εδώ και 35 ολόκληρα χρόνια ο πρόεδρος του ιδρύματος «Ασπρες Πεταλούδες» εισπράττει υποσχέσεις ότι θα κατασκευαστεί γέφυρα στον χείμαρρο Ξηριά, έτσι ώστε να μην αποκόπτονται από τον υπόλοιπο κόσμο οι εργαζόμενοι και τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που διαμένουν στο ίδρυμα, κάθε φορά που εκδηλώνονται έντονες βροχοπτώσεις και ανεβαίνει η στάθμη των νερών στον χείμαρρο, από τον οποίο διέρχεται η βασική οδική σύνδεση των «Ασπρων Πεταλούδων». Εδώ και 35 χρόνια θεσμικοί φορείς της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο υπόσχονται ότι το σοβαρότερο πρόβλημα του ιδρύματος θα επιλυθεί και επί 35 χρόνια επαναλαμβάνεται ο ίδιος τραγέλαφος κάθε φορά που βρέχει και ο παρακείμενος χείμαρρος γεμίζει νερό.

Προχθές που είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα, η διέλευση των οχημάτων από το σημείο ήταν αδύνατη, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του ιδρύματος και οι συγγενείς των παιδιών που διαμένουν εκεί να είναι αναγκασμένοι να προσεγγίζουν τις «Ασπρες Πεταλούδες» είτε από επικίνδυνο δρόμο, πλησίον της οδού Λαρίσης, είτε μέσω δαιδαλώδους διαδρομής μέσα από παράδρομους του περιφερειακού και από χωματόδρομους που συχνά μπερδεύουν ακόμη και όσους γνωρίζουν την περιοχή.

Το βράδυ της Τετάρτης, που σημειωνόταν έντονη ροή υδάτων εντός της κοίτης του χειμάρρου, ομάδα Βέλγων προσκόπων, που φιλοξενείται αυτό το διάστημα από τους υπευθύνους του ιδρύματος, πέρασε με τα πεζή μέσα από τον χείμαρρο για να προσεγγίσει τις εγκαταστάσεις των «Ασπρων Πεταλούδων». Χθες που η στάθμη των νερών είχε υποχωρήσει αισθητά, οι λάσπες και τα σημεία της κοίτης όπου υπήρχε ακόμη νερό, καθιστούσαν τη διέλευση των αυτοκίνητων δύσκολη και μερικές φορές αδύνατη. Στο παρελθόν κινδύνεψαν οδηγοί, οι οποίοι θέλησαν να περάσουν μέσα από την κοίτη του χειμάρρου και εγκλωβίστηκαν όταν τα οχήματά τους ακινητοποιήθηκαν στο νερό.

Το πιο σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι ένα ίδρυμα, στο οποίο φιλοξενούνται δεκάδες παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, στερείται εν έτει 2019 ασφαλούς και σύντομης πρόσβασης από και προς τις εγκαταστάσεις του, παρότι οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις για την κατασκευή γέφυρας στο σημείο έχουν εκφραστεί ουκ ολίγες φορές. Δυστυχώς, οι υποσχέσεις τόσο από τις δημοτικές αρχές πριν τον «Καλλικράτη», όσο και από την πρώην Νομαρχία και την Περιφέρεια είναι σαν τα ορμητικά νερά του χειμάρρου, που σχηματίζεται στην κοίτη του Ξηριά κάθε φορά που εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Αρχικά είναι θορυβώδεις όπως τα ορμητικά νερά και στη συνέχεια «ξεφουσκώνουν», περνούν και χάνονται εκεί που καταλήγει ο χείμαρρος. Πλέον, οι υπεύθυνοι του ιδρύματος δεν πιστεύουν ό,τι και αν ακούσουν, ενώ ο πρόεδρός του σε μια κίνηση με συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, προσφέρεται να χρηματοδοτήσει από τον πενιχρό προϋπολογισμό των «Ασπρων Πεταλούδων» με 50.000 ευρώ την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της περίφημης γέφυρας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου