Καταστροφική δικαστική απόφαση

καταστροφική-δικαστική-απόφαση-439029

Το πρόσφατο παράδειγμα του φόρου στο κρασί, που μόλις αυξήθηκε επλήγησαν οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις εμφιάλωσης, άνθισε το λαθρεμπόριο και μειώθηκαν τα δημόσια έσοδα, είναι το πλέον χαρακτηριστικό

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον διπλασιασμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο δεν προκαλεί μόνο τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της απόσταξης, αλλά και πολλά ερωτήματα για τα αντανακλαστικά της προηγούμενης κυβέρνησης και των ευρωβουλευτών μας, που υποτίθεται ότι παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρέπει να προασπίζονται τα συμφέροντα της χώρας μας.

Στην προκειμένη περίπτωση, η νέα κυβέρνηση ενημερώθηκε για την ειλημμένη απόφαση του δικαστηρίου της Ε.Ε., που προκαλεί ένα άκρως αρνητικό κλίμα στην αγορά τσίπουρου, που δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί πανελλαδικά, με χιλιάδες εργαζόμενους. Σημαντικό μερίδιο στις επιχειρήσεις εστίασης κατέχουν τα ουζερί και τα μεζεδοπωλεία, όπου το τσίπουρο μονοπωλεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών.

Αν η τιμή του φτάσει στα επίπεδα του ουίσκι και των άλλων εισαγόμενων αλκοολούχων ποτών, τότε το πλήγμα στην κατανάλωση θα είναι καίριο. Είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, τους συνεταιρισμούς και τα καταστήματα εστίασης μια τόσο μεγάλη αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Από το 12,5% που είναι σήμερα ο φόρος, θα φτάσει στο 25%, σύμφωνα με όσα αναφέρει η επίμαχη δικαστική απόφαση.

Το τι θα επακολουθήσει είναι γνωστό, καθώς το λαθρεμπόριο ήδη «καλπάζει». Μόλις διπλασιαστεί ο φόρος, το λαθρεμπόριο θα κυριαρχήσει απόλυτα, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα κρατικά ταμεία. Παράλληλα, θα προκύψουν τεράστια ζητήματα για τη δημόσια υγεία, καθώς τα προϊόντα, που θα διακινούνται χωρίς τιμολόγια και παραστατικά, θα είναι αμφιβόλου ποιότητας.

Τα πιο σημαντικά είναι όμως η μείωση της κατανάλωσης και οι συνέπειές της στην αγορά. Το πρόσφατο παράδειγμα του φόρου στο κρασί, που μόλις αυξήθηκε επλήγησαν οι συνεταιρισμοί και οι επιχειρήσεις εμφιάλωσης, άνθισε το λαθρεμπόριο και μειώθηκαν τα δημόσια έσοδα, είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Ο ειδικός φόρος στο κρασί επιβλήθηκε από την τρόικα στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου.

Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει δικαστική απόφαση, που θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να προσβληθεί, έτσι ώστε να γίνουν διορθώσεις. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το θέμα αποκαλύπτεται λίγες ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Αν, ωστόσο, οι προκάτοχοί της παρακολουθούσαν τις εξελίξεις και οι ευρωβουλευτές μας, που λαμβάνουν ιδιαίτερα υψηλές αμοιβές, είχαν αντιληφθεί το όλο θέμα, ίσως η εγχώρια αγορά των αποσταγματοποιών να μη βρισκόταν σήμερα με την πλάτη στον τοίχο. Οι εκπρόσωποι του κλάδου, διά στόματος του αντιπροέδρου της ομοσπονδίας τους Γιάννη Κίτσιου, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Αρκεί οι νέες ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να επιδείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου