Εξετάσεις συνέπειας λόγων και έργων

εξετάσεις-συνέπειας-λόγων-και-έργων-442914

Ενα πρώτο crash test για τα αντανακλαστικά της νέας κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αποτελέσουν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων στους μηλοπαραγωγούς του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, που είδαν τη φετινή μηλοκαλλιέργεια να καταστρέφεται μέσα σε λίγα λεπτά. Οι κόποι και τα έξοδα μιας ολόκληρης χρονιάς πήγαν στράφι, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την περιοχή με σφοδρότητα.

Η καταστροφή της μηλοκαλλιέργειας στην περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τοπικό αγροτικό συνεταιρισμό, αν δεν αντιμετωπιστεί με συντονισμένες, προσεκτικές και γρήγορες κινήσεις, θα έχει οδυνηρές συνέπειες στον ευρύτερο Δήμο και όχι μόνο για τους εκατοντάδες εργαζόμενους και τα μέλη του συνεταιρισμού «Ζαγορίν».

Το επισημαίνουμε, γιατί γνωρίζουμε τους ρυθμούς με τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και χορήγησης των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μπορεί να περάσουν μήνες, ίσως και χρόνια, για να αποζημιωθούν παραγωγοί και καλλιεργητές, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ οι αποζημιώσεις όταν καταβάλλονται δεν αφορούν στο σύνολο της παραγωγής που καταστράφηκε, αλλά σε ένα μέρος της.

Ο ΕΛΓΑ, στον οποίο οι αγρότες πληρώνουν ασφάλιστρα έτσι ώστε να δικαιούνται αποζημιώσεων αν υποστούν ζημιές οι καλλιέργειές τους από τα φυσικά φαινόμενα, κινείται συνήθως με ρυθμούς που παραπέμπουν στο γνωστό βραδυκίνητο γραφειοκρατικό δημόσιο σύστημα λειτουργίας της χώρας.

Στην περίπτωση των μηλοπαραγωγών της Ζαγοράς η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα δώσει τις πρώτες της εξετάσεις και θα κληθεί να αποδείξει όσα τονίσθηκαν από τις πρώτες κιόλας ώρες που η νέα κυβέρνηση ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά της. Το τρίπτυχο «αμεσότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα» πρέπει να βρει ταχεία εφαρμογή στην περίπτωση των χαλαζόπληκτων μηλοπαραγωγών του Ανατολικού Πηλίου.

Μαζί με τα αντανακλαστικά του υπουργείου θα δοκιμαστούν και τα αντίστοιχα των τοπικών βουλευτών, ιδίως των κυβερνητικών, που πρέπει να παρέμβουν στο αρμόδιο υπουργείο και να καταστήσουν σαφή την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι υπερβολή να επισημάνουμε ότι από τα αντανακλαστικά των θεσμοθετημένων οργάνων της πολιτείας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου. Το γεγονός ότι κλιμάκια εκτιμητών του ΕΛΓΑ βρέθηκαν από χθες, λίγες ώρες δηλαδή μετά τη θεομηνία, στον τόπο της καταστροφής και ξεκίνησαν την καταγραφή των ζημιών είναι ενθαρρυντικό. Αρκεί η σχετική διαδικασία να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί με τον ίδιο ρυθμό. Ισως οι χαλαζόπληκτοι αγρότες της Ζαγοράς να είναι τελικά τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, καθώς η φύση μπορεί να τους πλήγωσε, ωστόσο οι πολιτικές συγκυρίες είναι πιθανό να επουλώσουν τις πληγές τους πολύ πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου