Ενα σύστημα εξουσίας που δεν μαθαίνει από τα λάθη του

ενα-σύστημα-εξουσίας-που-δεν-μαθαίνει-443978

Στο μείζον ερώτημα, γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα σχέδια εκκένωσης κατοικημένων περιοχών, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ενώ έχει προηγηθεί η εθνική τραγωδία στο Μάτι, απαντήσεις δεν υπάρχουν

Η απουσία σωστού σχεδιασμού για την έγκαιρη εκκένωση του οικισμού στο Μάτι προκάλεσε το περσινό καλοκαίρι μια ανείπωτη τραγωδία. Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέμειναν σε αδράνεια, με αποτέλεσμα το φετινό καλοκαίρι να εξακολουθούν να αποτελούν ζητούμενο για τη συντριπτική πλειονότητα των Δήμων τοπικά και πανελλαδικά τα σχέδια απομάκρυνσης πολιτών από κατοικημένες περιοχές, τις οποίες απειλούν οι πύρινες γλώσσες.

Τα όσα προέκυψαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας του νομού Μαγνησίας για τους Δήμους, που αδυνατούν να συντάξουν και να καταθέσουν το προβλεπόμενο μνημόνιο ενεργειών για την εκκένωση οικισμών και την προστασία των πολιτών από τη φωτιά, προκαλούν τεράστια ανησυχία και γεννούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο αντίδρασης φορέων της αυτοδιοίκησης σε ζητήματα με αυτονόητη σημασία.

Με εξαίρεση τους Δήμους Βόλου και Νοτίου Πηλίου, κανένας άλλος Δήμος του νομού Μαγνησίας δεν έχει ετοιμάσει σχέδιο εκκένωσης οικισμών, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους κινδύνους, οι οποίοι προκύπτουν για την ανθρώπινη ζωή από ενδεχόμενη μεγάλη δασική φωτιά. Ιδίως σε ό,τι αφορά στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου η βλάστηση είναι πυκνή και οι διέξοδοι διαφυγής εξαιρετικά περιορισμένες, η απουσία σχεδιασμού για την απομάκρυνση του κόσμου από περιοχές, που ίσως κινδυνέψουν, προκαλεί οργή και αγανάκτηση.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι τα νησιά μας δεν είναι εύκολα προσβάσιμα από τις χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης, ότι δέχονται δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι και ότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα αναφορικά σε πολεοδομικές παραβάσεις και αυθαιρεσίες, τότε η αναγκαιότητα του επίμαχου σχεδιασμού καθίσταται απολύτως επιτακτική.

Στο μείζον ερώτημα, γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα σχέδια εκκένωσης κατοικημένων περιοχών, ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και έχει προηγηθεί η εθνική τραγωδία στο Μάτι, απαντήσεις δεν υπάρχουν. Μόνο δικαιολογίες, που δεν μπορούν να σταθούν σε μια σοβαρή συζήτηση. Σίγουρα πάντως οι υπεύθυνοι των Δήμων δεν μπορούν να επικαλεστούν τη δεδομένη υποστελέχωση των υπηρεσιών τους για να δικαιολογήσουν την αδράνειά τους στο μείζον ζήτημα. Οι τοπικοί άρχοντες, που γνωρίζουν τις περιοχές τους καλύτερα από τον καθένα, μπορούν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο εκκένωσης και να αποτρέψουν τον πανικό και το χάος, τη στιγμή που οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα δίνουν τη δική τους σκληρή μάχη με τις φλόγες.

Οι Δήμοι, που κωλυσιεργούν και δεν λαμβάνουν υπόψη τις οδηγίες των Περιφερειών για την ανάγκη εκπόνησης σχεδίων εκκένωσης κατοικημένων περιοχών, ίσως να μη θεωρούν ότι πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας. Την ίδια ακριβώς εντύπωση είχαν και οι υπεύθυνοι των Δήμων της Αττικής, όπου η απουσία σχεδιασμού προκάλεσε μια πραγματική εκατόμβη νεκρών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου