Αναμένεται άμεση παραγωγή έργου χωρίς υπαναχωρήσεις και λάθη

αναμένεται-άμεση-παραγωγή-έργου-χωρί-445271

Από τη «σκιαγράφηση», που έκαναν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην ψήφο του εκλογικού σώματος, επιβεβαιώθηκε ότι την άνετη νίκη της ΝΔ εξασφάλισαν οι ψηφοφόροι, που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, είτε προσδιορίζεται από εισοδηματικά, είτε από επαγγελματικά κριτήρια. Η δική τους ψήφος έδωσε αέρα νίκης στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το βράδυ των ευρωεκλογών μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής αυτή η εικόνα δεν άλλαξε ούτε κατ’ ελάχιστο.

Η μεσαία τάξη δεν επέλεξε τη «γαλάζια» παράταξη μόνο και μόνο επειδή απογοητεύθηκε από τον τρόπο που άσκησε διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ή επειδή διαψεύστηκαν οι προσδοκίες της ως προς την τήρηση των δεσμεύσεων από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο βασικότερος λόγος που η μεσαία τάξη ψήφισε τη ΝΔ και εν πολλοίς διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών είναι γιατί ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα εφαρμόσει ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο προβλέπει μειώσεις φόρων, στήριξη των επενδύσεων και καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Αν αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν, αν μαζί τους γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις για άμεσες παρεμβάσεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, έτσι ώστε να ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα και αν νομοθετηθούν μέτρα για την ένταξη με ακόμη πιο ευνοϊκές και απλές προϋποθέσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, που έχουν οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τότε διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο οικονομικό περιβάλλον για την πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι ιδιοκτήτες τους δεινοπάθησαν τα τελευταία χρόνια, ενώ φέτος, που μεσολάβησαν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, η εικόνα της αγοράς από πλευράς καταναλωτικού ενδιαφέροντος προκαλεί μεγάλη απογοήτευση και έντονο προβληματισμό. Για αυτό και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εθνικών εκλογών είναι διάχυτη στις τάξεις των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας η ανυπομονησία ως προς την παραγωγή έργου από τη νέα κυβέρνηση, ενώ αρκετοί παραμένουν δύσπιστοι σε ό,τι αφορά στη συνέπεια λόγων και έργων του νέου πρωθυπουργού.

Η κακή εμπειρία του παρελθόντος από όλες τις κυβερνήσεις, που είχαν τις τύχες της χώρας στην εφιαλτική οκταετία των μνημονίων, προκαλεί επιφυλακτικότητα και αναγκάζει ακόμη και τους ψηφοφόρους της ΝΔ να διατηρούν αμφιβολίες για τον νέο πρωθυπουργό, που έχει υποσχεθεί ότι θα τα αλλάξει όλα. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι άνθρωποι της αγοράς και η λεγόμενη μεσαία τάξη, που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν πρόκειται να δώσουν μεγάλη περίοδο χάριτος στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πολύ περισσότερο δεν είναι διατιθέμενοι να συγχωρήσουν λάθη από τα μέλη του καινούργιου υπουργικού συμβουλίου. Οσοι το απαρτίζουν, οφείλουν να γνωρίζουν άριστα το αντικείμενο του χαρτοφυλακίου τους και να μην πειραματιστούν στου Κασίδη το κεφάλι…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου