Αυξημένες προσδοκίες σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον

αυξημένες-προσδοκίες-σε-ένα-ασφυκτικ-446417

Ούτε μια ημέρα για χάσιμο δεν έχει η νέα κυβέρνηση. Οι ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς, που έχασε το μισό σχεδόν καλοκαίρι με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, επιτάσσουν ταχύτατα κυβερνητικά αντανακλαστικά για την άμεση παραγωγή έργου. Οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας δημιούργησαν προσδοκίες και σε μεγάλο βαθμό καθόρισαν το αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών.

Οι πολίτες, που ψήφισαν τη ΝΔ, πίστεψαν στο πρόγραμμα και το όραμά της για έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση με κοινωνική ευαισθησία και ίσες ευκαιρίες για όλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγγιχθούν θετικά οικονομικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ, η ρύθμιση των 120 δόσεων και το επίδομα της 13ης σύνταξης, που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Πάνω στα θετικά νομοθετήματα των προκατόχων της πρέπει να οικοδομήσει η νέα κυβέρνηση την προσπάθεια για ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσωπο και για στήριξη της πραγματικής οικονομίας με μέτρα, που δεν στραγγαλίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία με εξοντωτικούς φόρους και ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές.

Καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει. Οι δανειστές καιροφυλακτούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα συμφωνηθέντα ως προς τον στόχο του φετινού υπερπλεονάσματος του προϋπολογισμού θα τηρηθούν χωρίς παρεκκλίσεις. Αυτό το δεδομένο προκαλεί εξαιρετικά ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες για το νέο κυβερνητικό σχήμα, που από τη μια πρέπει να διαχειριστεί την άτεγκτη στάση των θεσμών και από την άλλη να παράγει έργο, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών.

Η μεσαία τάξη, που «τιμώρησε» τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές, έχει τις μεγαλύτερες προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση. Οι μειώσεις φόρων, οι νέες δουλειές και η ασφάλεια που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να αρχίσουν να μετατρέπονται από υποσχέσεις σε πράξεις, ενώ οι άνθρωποι της πραγματικής οικονομίας περιμένουν να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα οι δεσμεύσεις για τη νομοθέτηση μέτρων, που θα δώσουν ώθηση στην αγορά, θα στηρίξουν το εισόδημα των μικρομεσαίων επαγγελματιών και θα τονώσουν την κατανάλωση.

Τα περιθώρια αντοχής και ανοχής της ιδιωτικής οικονομίας είναι περιορισμένα. Η περίοδος χάριτος, που διαχρονικά διεκδικούν τα νέα κυβερνητικά σχήματα, στην περίπτωση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν θα ξεπεράσει κάποιους ελάχιστους μήνες και σίγουρα δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ανάγκες της χώρας και της πραγματικής οικονομίας είναι τόσο επιτακτικές, ώστε επιβάλλεται σκληρή δουλειά με συγκεκριμένη στόχευση και το πιο σημαντικό με αποτελεσματικότητα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων το δυνατόν συντομότερα. Το πρώτο διάστημα διοίκησης της χώρας από τη ΝΔ θα δείξει πολλά τόσο για τις ικανότητες, όσο και για τις πραγματικές προθέσεις της νέας κυβέρνησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου