Αντίθετες διαδρομές…

αντίθετες-διαδρομές-449447

Το πολιτικό σκηνικό, που έχει διαμορφωθεί ενόψει των αυριανών εκλογών, είναι ξεκάθαρο και δεν ανατρέπεται. Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να παραδώσει τα ηνία της εξουσίας στον αρχηγό της ΝΔ και παράλληλα στοχεύει να περιορίσει το εύρος της διαφαινόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα ποσοστό κοντά στο 30% μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή μετάβαση του κυβερνώντος κόμματος από τα έδρανα της εξουσίας στα αντίστοιχα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, αυτό το ποσοστό εκτιμάται από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να ανακόψει την πορεία της ΝΔ προς την αυτοδυναμία και να δημιουργήσει νέα δεδομένα μετά την Κυριακή των εκλογών. Οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις ίσως να αποτελούν ευσεβείς πόθους ενός συστήματος εξουσίας, που φεύγει μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια.

Η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του δεν θα είναι εύκολη. Οχι μόνο γιατί παραδίδουν το τιμόνι της χώρας στο κόμμα που κέρδισαν κατά κράτος δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες το 2015, αλλά γιατί αποχωρούν φέροντας το στίγμα ενός αποτυχημένου πρωθυπουργού και ενός συστήματος εξουσίας που διέψευσε προσδοκίες, υιοθέτησε και εφάρμοσε αντιλαϊκές πολιτικές και υπέπεσε στα λάθη, τα οποία έκαναν όλα τα προηγούμενα συστήματα εξουσίας, χωρίς μάλιστα αυτά να έχουν αριστερό πρόσημο.

Από την άλλη μεριά, έρχεται για να αναλάβει το τιμόνι της χώρας ένα κόμμα, που μοιράζεται το βάρος των ευθυνών για την πολυετή μνημονιακή περιπέτεια της χώρας, που υπερψήφισε το τρίτο μνημόνιο και εκμεταλλεύτηκε πολιτικά, ευαίσθητα θέματα, όπως το Μακεδονικό, προκειμένου να επιταχύνει τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και να διασφαλίσει την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.

Ο επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ένας σχεδόν συνομήλικος του απερχόμενου. Ηγείται ενός κόμματος με βαθιά νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Ωστόσο, δεν υποσχέθηκε θαύματα και δεν πρόκειται να διακινδυνέψει την εμπλοκή της χώρας σε περιπέτειες, όπως αυτές που ζήσαμε το εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια του κόσμου για τα λάθη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την τιμωρητική ψήφο, που θα μεταφραστεί σε ψήφο στήριξης της ΝΔ στις αυριανές κάλπες, διαμορφώνουν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα υπέρ του κόμματος του Κ. Μητσοτάκη.

Η ΝΔ έρχεται για να κυβερνήσει με αυτοδυναμία και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα με έμφαση στη στήριξη της ιδιωτικής οικονομίας. Τα πρόσωπα, τα οποία θα αναλάβουν την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, έχουν ήδη επιλεγεί από τον πρόεδρο του κόμματος και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πιάσουν δουλειά. Αν έχουν χαμηλά το βλέμμα, εργαστούν με συνέπεια και προσήλωση για την υλοποίηση των όσων έχουν εξαγγελθεί και απορρίψουν σκέψεις και διαθέσεις ρεβανσισμού, θα μπορέσουν να φάνουν αντάξιοι των προσδοκιών του εκλογικού σώματος, που έχει αποφασίσει να τους στηρίξει. Ιδίως των ψηφοφόρων που για πρώτη φορά στη ζωή τους θα ψηφίσουν τη ΝΔ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου