Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-07-05, 17:34:18
Ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας

Σχεδόν τρεις ολόκληρους μήνες καθυστέρησαν οι αδειοδοτήσεις από την Κτηματική Υπηρεσία και το Δασαρχείο Βόλου για να φτάσουμε στο σημείο εκκίνησης των εργασιών για τον κυκλικό κόμβο στα Αστέρια Αγριάς, στο ύψος της εξόδου του περιφερειακού δρόμου. Δεν είναι βέβαια δυνατό να στηθεί τώρα το εργοτάξιο και να αρχίσει η εργολαβία στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, καθώς η κίνηση στο σημείο πολλαπλασιάζεται και η ταλαιπωρία των οδηγών, ιδίως τα Σαββατοκύριακα, χτυπά «κόκκινο».

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας είχαν σχεδιάσει να ξεκινήσει το έργο στις αρχές Απριλίου, έτσι ώστε μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού οι παρεμβάσεις στο σημείο να είχαν τελειώσει και ο νέος κυκλικός κόμβος να δοθεί στην κυκλοφορία. Ετσι θα είχαν ομαλοποιηθεί, σε σημαντικό βαθμό, οι υφιστάμενες κυκλοφοριακές συνθήκες και οι διερχόμενοι οδηγοί δεν θα ταλαιπωρούνταν άλλο.

Ολο αυτό το σκεπτικό, που εντάσσεται στο πλαίσιο της λογικής και του αυτονόητου, ανατράπηκε, επειδή ομάδα γραφειοκρατών, που κρατά στα χέρια της τις τύχες των δημοσίων έργων και όχι μόνο, αποφάσισε ότι έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρεις μήνες, ώστε να εγκριθούν οι απαιτούμενες άδειες και να επιτραπεί στον ανάδοχο να ξεκινήσει τις εργασίες. Αυτό θα γίνει από τον Σεπτέμβριο, καθώς αν στηθεί τώρα το εργοτάξιο η κατάσταση στο σημείο θα γίνει κυριολεκτικά εφιαλτική για τους διερχόμενους οδηγούς.

Τέσσερα δέντρα όλα κι όλα πρέπει να κοπούν, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του κυκλικού κόμβου. Κι όμως για τέσσερα δέντρα οι αρμόδιες Υπηρεσίες καθυστέρησαν 90 ημέρες ώστε να εγκρίνουν τις απαιτούμενες αποφάσεις. Η Κτηματική Υπηρεσία μαζί με το Δασαρχείο και την Αρχαιολογία συγκροτούν το «τρίπτυχο της καταστροφής», όταν πρόκειται για δημόσια ή για ιδιωτικά έργα. Οι γραφειοκρατικές αντιλήψεις και το θεσμικό πλαίσιο, που τους δίνει τη δυνατότητα να μπλοκάρουν έργα και επενδύσεις, που μπορούν να προκύψουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, αποτελούν τον χειρότερο εφιάλτη αυτοδιοικητικών φορέων και ιδιωτών, που επιθυμούν να «τρέξουν» οι σχεδιασμοί τους και να προκύψει ανάπτυξη μέσα από την υλοποίηση των έργων.

Το σύστημα είναι στρεβλό από τη βάση του. Η κεντρική εξουσία έχει την κύρια ευθύνη για τον παραλογισμό. Να υπάρχουν δηλαδή έτοιμα χρήματα, να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες μελετών, να συμβασιοποιούνται τα δημόσια έργα και μια χούφτα αμετανόητων γραφειοκρατών να θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε πριν από λίγες ημέρες, στο περιθώριο συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, την ανάγκη να παραχωρηθεί στην αυτοδιοίκηση δεύτερου βαθμού το σύνολο των αρμοδιοτήτων για την εκτέλεση δημοσίων έργων, τα οποία τα αρμόδια υπουργεία κρατούν σε τέλμα. Κατά τη γνώμη μας, αυτό δεν αρκεί. Ακόμη και αν φύγει από τη μέση η αβελτηρία της κεντρικής εξουσίας, θα υπάρχουν πάντα τα εμπόδια των γραφειοκρατών του Δασαρχείου, της Κτηματικής και της Αρχαιολογίας…

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
7
=