Προσδοκίες και επιφυλάξεις

προσδοκίες-και-επιφυλάξεις-451626

Η άγρια φορολόγηση, που έχει επιβληθεί, σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων στήριξης της αγοράς έχουν προκαλέσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις τάξεις εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών γενικότερα

Οι εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου δεν είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν, έστω για λίγα λεπτά, με τον πρόεδρο της ΝΔ για τα σοβαρά προβλήματα των συναδέλφων τους, εξαιτίας του ασφυκτικού προγράμματος του Κ. Μητσοτάκη και του φρενήρη ρυθμού, υπό τον οποίο έγινε η προχθεσινή περιοδεία του στο κέντρο του Βόλου. Ωστόσο, τα όσα επισήμανε ο αρχηγός του κόμματος από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας και νωρίτερα από τον Αλμυρό για μείωση της φορολογίας, στήριξη των επενδύσεων και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας μέσα από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και των κρατικιστικών νοοτροπιών, δημιούργησαν προσδοκίες στους ανθρώπους της αγοράς, που βιώνουν το πιο δύσκολο εξάμηνο από την ημέρα που ξεκίνησε ο εφιάλτης της οικονομικής κρίσης.

Ο Κ. Μητσοτάκης δεν υποσχέθηκε ούτε στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο, ούτε στην αντίστοιχη των ευρωεκλογών μέτρα και παροχές, που δεν αντέχει η ελληνική οικονομία. Εκανε ιδιαίτερα προσεκτικές τοποθετήσεις και ανέλαβε δεσμεύσεις, που κατά τον ίδιο και το οικονομικό του επιτελείο μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς εμπλοκές από πλευράς δανειστών και το πιο σημαντικό να φέρουν άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην εξαιρετικά δύσκολη καθημερινότητα των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας.

Οι τελευταίοι δεν έχουν ανεξάντλητα περιθώρια αντοχών και υπομονής. Η άγρια φορολόγηση, που τους έχει επιβληθεί, σε συνδυασμό με την απουσία μέτρων στήριξης της αγοράς έχουν προκαλέσει συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στις τάξεις εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών γενικότερα. Στη νέα κυβέρνηση δίνουν μικρή περίοδο χάριτος, προκειμένου να εφαρμόσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.

Ο αρχηγός της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι στα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο 20%. Μάλιστα, έχει επισημάνει ότι εφόσον το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής είναι το προσδοκώμενο, η νέα κυβέρνηση δεν θα πάει διακοπές το καλοκαίρι, αλλά θα εργαστεί για την προετοιμασία και τη νομοθέτηση από τη Βουλή των βασικών της νομοσχεδίων.

Ολα αυτά ακούγονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δημιουργούν ελπίδες στις τάξεις των ανθρώπων της αγοράς ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στον τόπο και πως η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να είναι απαλλαγμένη από ιδεοληπτικές αγκυλώσεις, έτσι ώστε να βοηθήσει την πραγματική οικονομία να ανακάμψει. Αν ο Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί προεκλογικά θα φανεί λίαν συντόμως. Η προσπάθειά του κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιολογημένη επιφυλακτικότητα της κοινωνίας, αλλά και τη δεδομένη απροθυμία του πανίσχυρου γραφειοκρατικού συστήματος, που δεν επιθυμεί να αλλάξει το παραμικρό στη χώρα μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου