Αβέβαιο μέλλον

Τελευταία ενημέρωση: 2019-06-29, 17:16:54
Αβέβαιο μέλλον

Ενα πρώτο σημαντικό βήμα στον μαραθώνιο της ζωής τους για επαγγελματική αποκατάσταση έκαναν οι υποψήφιοι των πανελλαδικών, που πέτυχαν την είσοδό τους σε πανεπιστημιακές σχολές. Η ικανοποίηση για την επίτευξη του στόχου ή η απογοήτευση για την τελική βαθμολογία, που απομάκρυνε από τη σχολή της πρώτης επιλογής όσους δεν τα κατάφεραν, είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν κάθε χρόνο αυτές τις μέρες.

Οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους κάνουν τον απολογισμό της εκπαιδευτικής χρονιάς που πέρασε και στη συνέχεια ετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που είναι η εγγραφή σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, που οι απόφοιτοι των Λυκείων θα ξεκινήσουν μια νέα μεγάλη προσπάθεια για την απόκτηση ενός πτυχίου, με το οποίο θα διεκδικήσουν τις ευκαιρίες που υποτίθεται ότι τους αναλογούν στην εγχώρια αγορά εργασίας.

Για να φτάσουν όμως σε αυτό το σημείο θα πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που οι γονείς θα προσπαθήσουν με χίλιες δυο στερήσεις να στηρίξουν τα παιδιά τους. Οι ίδιοι οι φοιτητές θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων, που η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, ιδίως την τελευταία επταετία, αποτυπώνεται σε όλη της τη διάσταση.

Πανεπιστημιακές σχολές χωρίς σύγχρονες υποδομές, με ελλιπές διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, με φοιτητικές παρατάξεις που κάνουν στην ουσία κουμάντο αντί για τις πρυτανικές αρχές και με τους «μπαχαλάκηδες» να αλωνίζουν ανενόχλητοι σε γενικές συνελεύσεις και φοιτητικά πάρτι.

Οταν, δε, φτάσει η ώρα της αποφοίτησης, ξεκινά από την επόμενη κιόλας ημέρα η προσπάθεια για την ουσιαστική αναγνώριση του πτυχίου στην αγορά εργασίας, που οι σοβαρές επαγγελματικές ευκαιρίες όλο και συρρικνώνονται. Οσοι από τους αποφοίτους δεν καταλήξουν σερβιτόροι ή δεν αναγκαστούν να μοιράζουν φυλλάδια για 100 ευρώ τον μήνα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα τεράστιο δίλημμα: Να επιλέξουν τα γκισέ του ΟΑΕΔ ή το αεροπλάνο για το εξωτερικό, προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή;

Εκείνοι που θα κάνουν τη δεύτερη επιλογή θα είναι οι λιγότεροι. Η μεγάλη πλειονότητα είτε θα βυθιστεί στη απελπισία της ανεργίας και θα περιμένει κάθε μήνα το χαρτζιλίκι από τον μπαμπά ή τον παππού, είτε θα βάλει στο περιθώριο τα όνειρα για την εξεύρεση μιας δουλειάς, η οποία θα έχει σχέση με το επίπεδο και το περιεχόμενο των σπουδών, που ακριβοπλήρωσαν οι οικογένειες των αποφοίτων.

Ετσι λοιπόν ας μετριαστούν οι πανηγυρισμοί ή τα συναισθήματα απογοήτευσης, με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των βαθμολογιών, καθώς η πατρίδα μας έχει τη μοναδική ικανότητα να διασφαλίζει το ίδιο αβέβαιο μέλλον για τα παιδιά της, είτε εκείνα αρίστευσαν, είτε όχι.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
3
=