Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

το-νέο-πανεπιστήμιο-θεσσαλίας-458309

Στο μακρινό παρελθόν ανήκουν πλέον οι μνήμες του περσινού καλοκαιριού, που οι συγκρούσεις, οι παρασκηνιακές διεργασίες και οι παραληρηματικοί τοπικισμοί είχαν στιγματίσει την προσπάθεια συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Λάρισας και Στερεάς Ελλάδας. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας είχαν εμπλακεί αυτοδιοικητικοί άρχοντες, βουλευτές, πολιτευτές και κομματικοί οσφυοκάμπτες, με αποτέλεσμα μια διαδικασία, που έπρεπε να εξελιχτεί με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια, να αποκτήσει μικροπολιτικό χαρακτήρα, φέρνοντας στα πρόθυρα ανοικτής ρήξης τις θεσσαλικές πρωτεύουσες.

Μάλιστα, κάποιες παράλογες διεκδικήσεις και ορισμένα ζητήματα με συντεχνιακό χαρακτήρα, που τέθηκαν και από στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας, δυναμίτισαν ακόμη περισσότερο το κλίμα και έκαναν πιο δύσκολη την προσπάθεια όσων είχαν επιφορτιστεί με την υλοποίηση του σχεδιασμού για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα δύο όμορα ΤΕΙ. Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε αρκετός χρόνος και ευτυχώς για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες επικράτησαν οι ψύχραιμες φωνές, η νηφαλιότητα και όχι οι τοπικισμοί και τα ιδιοτελή συμφέροντα.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι γεγονός και από τον Σεπτέμβριο, που θα ξεκινήσει η καινούργια ακαδημαϊκή χρόνια, ετοιμάζεται να υποδεχτεί σχεδόν 3.000 νέους φοιτητές, οι οποίοι μαζί με τους 20.000 περίπου συναδέλφους τους των υφιστάμενων τμημάτων και σχολών, θα συγκροτήσουν την τρίτη σε μέγεθος ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας. Αν μάλιστα το νέο Πανεπιστήμιο λειτουργήσει χωρίς προβλήματα, αναφορικά σε μια σειρά ζητημάτων της καθημερινότητας, όπως η στέγαση, η σίτιση των φοιτητών, η φύλαξη των υποδομών του και η καθαριότητά τους, τότε θα πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, το οποίο υλοποιήθηκε στη δύσκολη οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας, που εξακολουθεί να είναι δέσμια γραφειοκρατικών αντιλήψεων και αναχρονιστικών νοοτροπιών.

Αυτές οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε τι νέο και ρηξικέλευθο που έρχεται για να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της ελληνικής πραγματικότητας και να δημιουργήσει θετικές προϋποθέσεις. Στην περίπτωση της συγχώνευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα δύο ΤΕΙ αυτά τα εμπόδια ξεπεράστηκαν, μαζί με τους ανούσιους τοπικισμούς και τις αντιδράσεις δυνάμεων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στον τόπο μας.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά θα βρει το νέο πανεπιστημιακό ίδρυμα μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις. Η 30ετής ιστορία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η παρουσία προσώπων με εμπειρία, γνώσεις, ικανότητες και όραμα στο τιμόνι του αποτελούν τις καλύτερες εγγυήσεις για την επίτευξη του τελικού στόχου. Αρκεί η πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις της για τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και το πιο σημαντικό η αναμενόμενη αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας να μην ανατρέψει έναν σχεδιασμό, ο οποίος υλοποιήθηκε με ακαδημαϊκά και όχι με πολιτικά κριτήρια.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου