Εμπιστοσύνη στους διαπιστευμένους επιστημονικούς φορείς

εμπιστοσύνη-στους-διαπιστευμένους-ε-459419

Μπροστά στη σύγχυση και την ανησυχία, που προκάλεσε η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) για την ακαταλληλότητα 16 ακτών κολύμβησης του Παγασητικού, η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας αντέδρασε με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Τα στοιχεία αναφορικά στην καταλληλότητα του συνόλου των ακτών κολύμβησης, εντός και εκτός Παγασητικού, καθώς και στη νησιωτική Μαγνησία, που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, φέρουν την υπογραφή ανεξάρτητων επιστημονικών φορέων, η επάρκεια και η αξιοπιστία των οποίων δεν επιδέχονται αμφισβήτησης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν εγγύηση για την καταλληλότητα των ακτών και δίνουν στους λουόμενους τη σιγουριά ότι μπορούν να απολαύσουν άφοβα το μπάνιο τους σε κάποια κοντινή παραλία ή σε κάποια από τις δεκάδες ακτές του Πηλίου.

Στον αντίποδα αυτών των μετρήσεων, το ΠΑΚΟΕ παραθέτει στοιχεία από δικές του δειγματοληψίες, που αποτυπώνεται μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα. Υψηλό μικροβιακό φορτίο και μεγάλες συγκεντρώσεις στοιχείων, τα οποία καθιστούν, σύμφωνα πάντα με το ΠΑΚΟΕ, ακατάλληλες 16 ακτές κολύμβησης από τον Αλμυρό μέχρι τα Καλά Νερά, με εξαίρεση τρεις παραλίες εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Από τη μια μεριά έχουμε λοιπόν άριστα αποτελέσματα και στοιχεία, που δείχνουν ότι τα νερά κολύμβησης είναι εξαιρετικής ποιότητας και από την άλλη μια «μαύρη» λίστα με παραλίες, όπου τα κολοβακτηρίδια και οι εντερόκοκκοι κάνουν πάρτι, απειλώντας τη δημόσια υγεία! Στη μέση βρίσκονται οι πολίτες, που δικαίως αισθάνονται μπερδεμένοι και ανήσυχοι.

Κι όμως, δεν υπάρχει λόγος ούτε για σύγχυση, ούτε για πανικό. Οι μετρήσεις διαπιστευμένων επιστημονικών φορέων, όπως το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η μεθοδολογία των συγκεκριμένων μετρήσεων και η επιστημοσύνη του φορέα, που βάζει την υπογραφή του κάτω από τα τελικά αποτελέσματα, αποτελούν τα ιδανικά εχέγγυα για την κοινή γνώμη.

Αλλωστε, ανακοινώσεις του ΠΑΚΟΕ με αντίστοιχο περιεχόμενο, που κάθε καλοκαίρι δημοσιοποιούνται λίγες ημέρες μετά τις επίσημες μετρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, αντιμετωπίζονται πάντα με δυσπιστία και σε μερικές περιπτώσεις αυτοδιοικητικοί άρχοντες κινήθηκαν νομικά κατά του ΠΑΚΟΕ, κρίνοντας ότι οι παρεμβάσεις του για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα στους επαγγελματίες του τουρισμού και κατά συνέπεια στις τοπικές οικονομίες, που ζουν από τους τουρίστες.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των δήμαρχων Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, που πριν από δύο χρόνια υπέβαλαν μηνύσεις κατά του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών. Κάτι ανάλογο σκοπεύει να πράξει και φέτος ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, που δηλώνει απερίφραστα ότι εμπιστεύεται τα αποτελέσματα των μετρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Το ίδιο πρέπει να πράξουν και οι πολίτες. Στη ζυγαριά της κρίσης τους μπαίνουν από τη μια μεριά η εγκυρότητα και η αξιοπιστία ενός ανεξάρτητου επιστημονικού φορέα με αδιαμφισβήτητο κύρος και από την άλλη οι πρωτοβουλίες μιας ΜΚΟ που δημοσιοποιεί τις δικές της μετρήσεις σε περίεργες χρονικές συγκυρίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου