Τακτική ηττοπάθειας

τακτική-ηττοπάθειας-465156

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Ιανουαρίου 2015 η ΝΔ είχε στηρίξει την τακτική της στην καταστροφολογία και την κινδυνολογία, προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους για τα δεινά που θα έφερνε στον τόπο μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκείνες τις εκλογές η ΝΔ συνετρίβη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που τη διαδέχτηκε στην εξουσία, ψήφισε ένα ακόμη μνημόνιο και εφάρμοσε ένα σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν απόλυτα εναρμονισμένο στις επιταγές των δανειστών της χώρας και τη συμφωνία που αποδέχτηκε η τότε κυβέρνηση.

Στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο παρατηρούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια μεριά αντιγράφει τις προγραμματικές αρχές της ΝΔ για νέες θέσεις εργασίας, στήριξη της μεσαίας τάξης, μείωση της φορολογίας και ενίσχυση της κρατικής λειτουργίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξημένη εγκληματικότητα και από την άλλη υιοθέτει τις ίδιες ακριβώς μεθόδους κινδυνολογίας και τρομοκράτησης του κόσμου για «το κακό που έρχεται» σε περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κερδίσει την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.

Αυτή η τακτική οδηγεί σε δύο συμπεράσματα. Πρώτον ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδεχθεί την ήττα τους και προσπαθούν να κόψουν όσες περισσότερες ψήφους μπορούν από τη ΝΔ, έτσι ώστε να «ψαλιδίσουν» τις ισχυρές πιθανότητες συγκρότησης αυτοδύναμης κυβέρνησης και δεύτερον ότι έχουν συνειδητοποιήσει πως η δική τους προγραμματική πρόταση, όπως κατατέθηκε στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, απορρίφτηκε από τον λαό και καταδικάστηκε στην κάλπη.

Ετσι διαλέγουν τον αδιέξοδο δρόμο της καταστροφολογίας, με σκοπό να προκαλέσουν φόβο και ανησυχία στους ψηφοφόρους. Επικαλούνται τον κίνδυνο κατάρρευσης του κοινωνικού κράτους, που οικοδόμησε η κυβέρνηση και εστιάζουν στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, που έρχονται, σύμφωνα με το δικό τους αφήγημα, οδυνηρές ανατροπές τόσο σε ό,τι αφορά στην πενθήμερη εργασία, όσο και στο 8ωρο.

Η συγκεκριμένη τακτική των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των υποψηφίων βουλευτών του αποδυναμώνει στην ουσία την επιχειρηματολογία για το πρόγραμμα του δικού τους κόμματος και θέτει στο περιθώριο τις προτάσεις τους για την οικοδόμηση μιας καλύτερης Ελλάδας, που θα είναι απαλλαγμένη από τις «αμαρτίες του παρελθόντος» και εκμηδενίζει τις όποιες προσδοκίες για την ανάπτυξη ουσιαστικής συζήτησης με νηφαλιότητα και επιχειρήματα, λίγο πριν την ερχόμενη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση.

Επικαλούμενοι τον «μπαμπούλα της δεξιάς» είναι σαν να θέλουν να στείλουν τον κόσμο στις κάλπες φοβισμένο και όχι σωστά ενημερωμένο. Αυτή είναι όμως μια τακτική που παραπέμπει σε διεκδικητές της εξουσίας που έχουν χάσει την πίστη τους στον τελικό στόχο, δεν ελπίζουν ότι μπορούν να κερδίσουν και επιδιώκουν μέσω της καταστροφολογίας να περιορίσουν το εύρος της νίκης του αντιπάλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου